Zatvaranje elektrana

Njemačka napušta ugljen do 2038. godine

U manje od dva desetljeća Njemačka planira zatvoriti sve elektrane na ugljen, što će ih koštati oko 40 milijardi eura.
Gospodarstvo / Industrija | 01. 02. 2019. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka danas ima 84 elektrane pogonjene ugljenom, koje daju 38% električne energije u toj zemlji. No, kako je poznato da ovaj oblik dobivanja energije nije ekološki prihvatljiv, te da ispušta prevelike količine stakleničkih plinova u atmosferu, Njemačka je odlučila – sve ih zatvoriti.

Posebna komisija sastavljena od predstavnika lokalnih i federalnih vlasti, industrije, ekoloških udruga i znanstvenika, predložila je vladi Angele Merkel plan po kojem bi se sve ove elektrane zatvorile najkasnije do 2038. godine.

Ovaj potez neće biti jeftin. Njemačka će morati izdvojiti 40 milijardi eura u narednih 19 godina kako bi regijama koje su ovisne o ugljenu kompenzirala gubitke.

No, ovaj potez u skladu je s dugoročnom politikom ove zemlje koja ide ka ekološkim i obnovljivim izvorima, piše Bug.hr.

Od prošle godine, naime, u Njemačkoj se najveći dio, 40%, električne energije dobiva iz obnovljivih izvora, tj. iz vjetroelektrana, hidroelektrana, te solarnih i elektrana na biomasu.

2018. godine obnovljivi su izvori u Njemačkoj prvi puta prestigli ugljen, a smatra se da bi do 2040. godine oni mogli biti zaslužni za 65, ili čak do 80% proizvodnje električne energije u ovoj zemlji.

Ostatak bi dolazio iz prirodnog plina, jer će Njemačka do 2022. zatvoriti i sve nuklearne elektrane.

Gašenje termoelektrana na ugljen i nuklearki neki su već prozvali "najglupljom energetskom politikom na svijetu", dok iz ekološki orijentiranih krugova Nijemcima stižu samo pohvale te upozorenja da je i 2038. godina predug rok za prelazak na obnovljive izvore.

Kopirati
Drag cursor here to close