2035.

Njemačka gasi elektrane na ugljen

Dužnosnici federalne vlade i guverneri pogođenih pokrajina usuglasili su "put prema gašenju" elektrana na ugljen…
Gospodarstvo / Industrija | 16. 01. 2020. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački dužnosnici usuglasili su plan o gašenju elektrana na ugalj od 2035. godine do kraja tog desetljeća, priopćila je danas vlada ove zemlje.


Povjerenstvo koje je imenovala vlada preporučilo je prije godinu dana da Njemačka prestane koristiti ugalj za proizvodnju električne energije najkasnije do 2038. godine u okviru borbe protiv klimatskih promjena.

Napori da se ove ideje pretoče u politiku bili su u zastoju u prethodnih nekoliko mjeseci. Pojedine oblasti, naročito manje razvijeni istok Njemačke, veoma su ovisne o vađenju lignita, piše Srna.

Dužnosnici federalne vlade i guverneri pogođenih pokrajina usuglasili su "put prema gašenju" elektrana na ugljen na sastanku koji je završen rano jutros, navodi se u vladinom priopćenju, prenio je AP.

Dodaje se da će plan biti preispitan 2026. i 2029. godine da bi se utvrdilo može li Njemačka 2035. godine obustaviti proizvodnju struje sagorijevanjem uglja, tri godine prije krajnjeg roka. Ostali detalji za sada nisu poznati.

Njemačka dobiva više od trećine električne energije sagorijevanjem uglja i generira velike količine plinova koji izazivaju efekt staklene bašte, čime se doprinosi globalnom zagrijavanju.

Kopirati
Drag cursor here to close