1,2 milijarde eura

Nema krize u Grčkoj: Moderniziraju F-16 borbene avione za milijardu eura

Grci su smanjili izdatke za obranu zbog krize koja je prije gotovo 10 godina javni dug Grčke podigla preko 300 milijardi eura i uzrokovala visoki postotak nezaposlenosti od čak 28 posto.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 05. 2018. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Grčki F-16 Demo Team ZEUS

Grčka će u suradnji sa SAD-om obnoviti desetke svojih F-16 Fighting Falcon borbenih zrakoplova.

Trošak ove renovacije procjenjuje se na 1,2 milijarde eura, a Atena tvrdi kako ova mjera neće ugroziti buduću fiskalnu stabilnost zemlje čiji se javni dug prošle godine, suprotno očekivanju, povećao na čak 178,6 posto BDP-a, odnosno 328 milijardi eura, prema podacima Eurostata.

Iako detalji američke ponude, prema pisanju Reutersa, nisu poznati, samo tri od 85 borbenih zrakoplova trebali bi na obnovu ići u SAD, a preostali će avioni biti renovirani u Grčkoj. Isto tako, iznos od 1,2 milijarde eura bit će otplaćen u ratama od otprilike 110 milijuna eura godišnje kroz rok od 10 godina, prenosi Reuters.

Grci su smanjili izdatke za obranu zbog krize koja je prije gotovo 10 godina javni dug Grčke podigla preko 300 milijardi eura i uzrokovala visoki postotak nezaposlenosti od čak 28 posto, piše portal Novac.hr.

Ipak, Grčka još uvijek na obranu troši gotovo 3,5 milijarde eura godišnje, odnosno oko 2 posto BDP, što je više od prosjeka Europske unije, a ta je potrošnja, u velikoj mjeri, opravdana postojećim i dugotrajnim tenzijama između Grčke i susjedne im Turske.

Prilikom nedavnog postupka nabave borbenih aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo Grčka je bila jedna među četiri države koje su dale ponudu Hrvatskoj.

Tada je Hrvatskoj ponudila 12 starijih F-16 borbenih aviona block 30, no Vlada je odlučila da će uzeti 12 rabljenih F-16 Barak aviona od Izraela.

 

Kopirati
Drag cursor here to close