Energija

Ne možemo bez ugljena

Za BiH, iz nekog razloga koji nije razjašnjen, Eurostat nije uspio dobiti podatke koliko je povećanje u tom razdoblju.
Gospodarstvo / Industrija | 06. 07. 2020. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo 80 posto električne energije BiH proizvodi iz čvrstih goriva i uz Kosovo po tom parametru nalazi se na vrhu zemalja zapadnog Balkana, pokazuje nedavno objavljeni izvještaj Agencije za statistiku EU iz Luksemburga, objavile su Nezavisne novine.

Kako ističu, iza BiH i Kosova su Sjeverna Makedonija s udjelom od 70 posto, te Srbija od 66 posto. Zatim slijede Crna Gora s 50 posto i Albanija sa 7,2 posto.

"Može se reći da su čvrsta goriva glavni izvor proizvodnje energije u većini zemalja kandidata za članstvo u EU i potencijalnih kandidata", naglašeno je u ovom izvještaju.

Jedan od glavnih zaključaka izvještaja je da je u većini zemalja ovakvo stanje zbog političkih odluka koje se donose u vezi s energetskom politikom, a da su one primarno zasnovane ne na studijama o utjecaju na životnu sredinu i zdravlje, već na pristupačnosti prirodnih resursa koji se mogu koristiti u ove svrhe.

Drugi bitan zaključak izvještaja je da su sve zemlje EU i većina kandidata smanjili udio čvrstih goriva u svom energetskom miksu, osim Turske i BiH, koje su, kako je istaknuto, od 2008. do 2018. povećale udio proizvodnje iz čvrstih goriva.

Za BiH, iz nekog razloga koji nije razjašnjen, Eurostat nije uspio dobiti podatke koliko je povećanje u tom razdoblju. Za naznačeno razdoblje, u EU je, kako su istaknuli, došlo do 9,2 posto manje učešća čvrstih goriva u proizvodnji energije.

"Što se tiče EU, ovi trendovi se mogu pripisati iscrpljivanju resursa i sve manje ekonomičnosti proizvodnje iz čvrstih izvora", istaknuto je u ovom izvještaju.

Zanimljiv je podatak, navode Nezavisne novine, da je čak 3,9 posto ukupne električne energije u EU proizvedeno iz nafte i naftnih derivata. Na plin otpada 9,3 posto proizvedene energije.

EU je za podrulje zapadnog Balkana izdvojila milijarde eura povoljnog financiranja za energetsku tranziciju ka obnovljivim izvorima energije, a dio sredstava će biti plasiran putem banaka. U Europskoj banci za obnovu i razvoj kažu da imaju više "zelenih" projekata u našoj regiji, ali još ne i u BiH, navele su banjalučke novine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close