Naša stranka

Inzistirat će se na povlačenju odluke o poskupljenju plina

Bosna i Hercegovina na putu europskih integracija najmanje napretka napravila je u uređenju i usklađivanju u oblasti nafte, infrastrukture, klime i plina
Gospodarstvo / Industrija | 27. 04. 2019. u 12:03 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Sanela Klarić naglasila je danas da se odluka o poskupljenju plina ne može donositi bez legislative i regulatornog tijela koje bi provjerilo opravdanost razloga za donošenje takve odluke.

Kako je navela u priopćenju, Bosna i Hercegovina na putu europskih integracija najmanje napretka napravila je u uređenju i usklađivanju u oblasti nafte, infrastrukture, klime i plina, istaknuto je u Izvještaju Energetske zajednice.

Od bh. vlasti zatraženo je, kaže Klarić, da poduzmu neophodne korake da bi se podržalo usvajanje ključnog zakona o gasu na državnom nivou te uskladile legislative između dva entiteta.

Klarić smatra da je poskupljenje plina za privredne subjekte u iznosu od 30 posto u odnosu na dosadašnju cijenu posljedica upravo ovih problema.

''Koliko će ova odluka uticati na ostala poskupljenja, ali i probleme u provođenju mjera energetske efikasnosti i prevencije zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, ali i nivou cijele Federacije BiH, niko ne može da pretpostavi'', istaknula je, priopćeno je iz Naše stranke.

Podsjetila je da su bh. vlasti dale obećanje da će se sve razine vlasti u BiH u naredna tri mjeseca fokusirati na rješavanje svih otvorenih pitanja te da će do 1. srpnja biti usvojen državni zakon o gasu u skladu s trećim paketom EU.

''Također dogovoreno je da, nakon što se usvoji zakon o plinu, entiteti usvoje zakone i izmjene u skladu s državnim zakonom. Tako bi se izbjegle najavljene sankcije EU i Energetske zajednice u ovoj oblasti najavljene nakon 1. srpnja'', kaže Klarić.

Naša stranka će, zaključeno je u priopćenju, insistirati na povlačenju odluke o poskupljenju plina i na usklađivanju legislative koja se odnosi na ovaj energent u skladu s legislativom Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close