Blokirani računi

Napokon poznato tko će upravljati šumama HNŽ-a?

Traže uplatu plaća i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, donošenje akata i propisa kojim će se omogućiti funkcioniranje i poslovanje JP Šume HNŽ d.o.o. Mostar
Gospodarstvo / Industrija | 22. 03. 2018. u 16:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko neretvanske županije razmatra više mogućnosti funkcioniranja društva koje bi upravljalo šumama ove županije.

Kako piše mostarski Dnevni list, kraj se ne nazire, no jedan od rezultata su i trenutno blokirani računi JP Šume HNŽ, gdje je neizvjesna sudbina 28 uposlenika koji su pola godine bez plaće i doprinosa kao i bespomoćnost zbog nastavka nelegalnog eksploatiranja šumskog bogatstva.

Naime, zbog čestih tužbi na relaciji Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Javnog poduzeća Šume Hercegovačko-neretvanske županije, ali i općinskih i privatnih šumarskih društava u ovoj županiji koja vrše sječu šume, Vlada Federacije županijskom poduzeću oduzima ovlast za gospodarenje šuma.

Iz ovog poduzeća zaposlenici su mjerodavnima i javnosti upućivali apele o teško stanju, kašnjenju plaća i uplata doprinosa ali stanju šumskog fonda. Traže uplatu plaća i doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, donošenje akata i propisa kojim će se omogućiti funkcioniranje i poslovanje JP Šume HNŽ d.o.o. Mostar, piše Dnevni list.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko neretvanske županije (HNŽ) Donko Jović kaže da je svjestan ozbiljnosti problema, te tvrdi da se u neformalnim razgovorima s partnerima iz SDA iskristaliziralo nekoliko pitanja, piše mostarska novina, a među njima najvažnije – tko će gospodariti šumskim fondom u HNŽ-u, jedno ili više poduzeća?

''Razgovarano je na ovu temu puno puta i uvjeren sam da ćemo ga uskoro riješiti. Neki od prijedloga je da u županiji imamo potencijala da tu bude osim jednog i više poduzeća. U HNŽ-u smo proveli analizu i procjenu kapaciteta te se došlo do rezultata da postoji prostor da se svi radnici redovito plaćaju, a da se višak prihoda upotrijebi u jačanje i obnovu postojećih potencijala. Nemamo pragospodarstvo i šumski fond'', kaže ministar Jović.

On se nada da će se ovaj zakon uskoro naći na stolu županijske vlade čime bi se ostvarili i zakonski uvjeti za odgovorno gospodarenje i brigu o tom prirodnom bogatstvu.

Inače, profesor na Šumarskom fakultetu u Sarajevu Ahmet Lojo ranije je za Novinsku agenciju Patria izjavio da se nije smjelo dogoditi nepostojanje Zakona o šumama.

''To se nije smjelo dogoditi. Suština donošenja zakona, nažalost, svela se koliko će tko uzeti novca od šume, odnosno od šumarstva, a ne hoće li zakon osigurati održivo gospodarenje šumama. To je stavljeno u drugi plan'', rekao je profesor, piše Dnevni list.

Kopirati
Drag cursor here to close