Poticaji

Namjenskoj industriji 2.500.000 KM subvencija

Kako je navedeno, namjenska industrija se nalazi među pet sektora koji u vanjskotrgovinskom prometu ostvaruju najbolje rezultate u BiH.
Gospodarstvo / Industrija | 05. 04. 2019. u 12:33 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada usvojila je Program utroška sredstava utvrđenih u proračunu Federacije BiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije s pozicije "Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima iz oblasti namjenske industrije" u iznosu od 1.000.000 KM.

Također je usvojen i Program utroška sredstava za subvencije javnim poduzećima iz ove oblasti u iznosu od 1.500.000 KM.

Vlada je nakon sjednice u Mostaru, a kojoj nisu nazočili ministri iz HDZ-a BiH, priopćila kako su ciljevi programa stvaranje povoljnijeg poslovnog i investicijskog okruženja kao i poboljšanje okvirnih uvjeta za poslovanje poduzeća iz oblasti namjenske industrije u FBiH kroz realizaciju strateških ciljeva iz dokumenta Razvoj industrijske politike u FBiH i Strategije razvoja namjenske industrije.

''Očekivani efekti su povećanje broja zaposlenih, rast indeksa industrijske proizvodnje za sektor namjenske industrije, primjena novih naprednih tehnologija i tehnoloških postupaka, infrastrukturno osposobljavanje pogona za pokretanje novih proizvodnih procesa, razvoj novih proizvoda, modernizacija proizvodnih procesa i poboljšanje općeg privrednog stanja'', navela je Vlada.

Priopćeno je kako se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije opredijelilo za dodjelu grant sredstava i privatnim poduzećima iz oblasti namjenske industrije, odnosno pravnim osobama koje su u sudski registar upisane kao gospodarsko društvo i u kojem privatne osobe imaju udio u vlasništvu najmanje 50  posto plus jedna dionica.

Grant sredstava se dodjeljuju za repariranje, remont i modernizaciju zastarjele opreme neophodne za proizvodne procese, nabavku nove opreme za proizvodnju, razvoj novih tehnologija i razvoj serijske proizvodnje, infrastrukturne radove na proizvodnim pogonima s ciljem pokretanja novih proizvodnih procesa i unapređenje postojećih.

Kako je navedeno, namjenska industrija se nalazi među pet sektora koji u vanjskotrgovinskom prometu ostvaruju najbolje rezultate u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close