Partneri

Nafte, pive, čokolade: BiH i u prvom tromjesečju najviše uvozila iz Hrvatske

Ukupna vrijednost hrvatskog izvoza u BiH od početka godine do kraja ožujka bila je 343 milijuna eura, dok je izvoz iz BiH u Hrvatsku dosegnuo iznos od oko 172 milijuna eura.
Gospodarstvo / Industrija | 07. 05. 2018. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je i u prvom tromjesečju ove godine na vrhu popisa najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, no u stopu je prati Srbija, podaci su što ih je u ponedjeljak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

Ukupna vrijednost hrvatskog izvoza u BiH od početka godine do kraja ožujka bila je 343 milijuna eura, dok je izvoz iz BiH u Hrvatsku dosegnuo iznos od oko 172 milijuna eura, prenosi Hina.

Srbijanski izvoz u BiH istodobno je dosegnuo iznos od 305 milijuna eura, na trećem je mjestu Njemačka s 223 milijuna, a slijede Slovenija te Italija.

Hrvatska je u BiH najviše izvozila naftu i naftne prerađevine, kameni ugljen, električnu energiju te pivo i čokolade. BiH pak u Hrvatsku najviše izvozi električnu energiju, sirovi aluminij, sjedala i drvo. Ukupna vanjskotrgovinska razmjena BiH u prvom tromjesečju je vrijedila je 3,73 milijarde eura pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom bila oko 64 posto.

Zemlje-članice Europske unije čine najznačajniju skupinu država-trgovinskih partnera BiH i one u tome sudjeluju s oko 70 posto.

Slijede države-članice CEFTA-e, a na začelju su Turska i Rusija, no trgovinska razmjena BiH s tim državama kao i s Kinom svake se godine povećava.

Kopirati
Drag cursor here to close