Planovi

Nafta: Veliki izazov za Vladu Federacije BiH

Izazov se, kako je navedeno, odnosi na spremnost Vlade Federacije BiH da uđe u pregovore, koji trebaju osigurati konkurentnost i održivost...
Gospodarstvo / Industrija | 12. 04. 2018. u 12:54 Bljesak.info
Kopirati

Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju o aktivnostima na realizaciji Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji BiH, te imenovalo Stručno povjerenstvo za izradu Strateške studije o procjeni utjecaja na okoliš u vezi s nastavkom ovog istraživanja, koju čine predstavnici federalnih ministarstava okoliša i turizma, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prostornog uređenja, energije, rudarstva i industrije, kao i Federalnog zavoda za geologiju.

''Pregovori između Vlade i naftne kompanije s ciljem potpisivanja ugovora o istraživanju i eksploataciji nafte i plina na razdoblje od 25 godina prvi put se vrše na ovim prostorima i predstavljaju veliki izazov s kojim će se Vlada Federacije BiH i nadležna ministarstva suočiti'', navela je Vlada Federacije.

Izazov se, kako je navedeno, odnosi na spremnost Vlade Federacije BiH da uđe u pregovore, koji trebaju osigurati konkurentnost i održivost, nabolje moguće fiskalne uvjete, maksimalnu iskoristivost ležišta uz maksimalno učešće domaćih resursa, zaštitu životne sredine i standarde zaštite na radu i zdravlja ljudi.

''Ukoliko budu pronađena ekonomsko isplativa nalazišta nafte i plina na prostoru Federacije BiH, konačan dogovoreni model ugovora bi trebao biti realiziran kroz dugi vremenski period, na zadovoljstvo i Federacije BiH i strane naftne kompanije'', navedeno je.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati