Cijene

Nafta: Prvi rast nakon sedam tjedana pada

Osim toga, svi posljednji podaci upućuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, zbog čega se očekuje da će potražnja za energentima oslabiti.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 12. 2018. u 07:44 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, što je njihov prvi rast nakon sedam tjedana pada, a zahvaljuje se nadi ulagača da će se OPEC i njegovi partneri ovoga tjedna dogovoriti o smanjenju proizvodnje kako bi podržali cijene, piše Hina.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,1 posto, na 59,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,0 posto, na 50,93 dolara.

Tako su se cijene nafte odmaknule od najnižih razina u godinu dana na koje su pale zbog povećane proizvodnje i naznaka slabljenja potražnje.

Naime, cijene su bile pod pritiskom od početka listopada, pa su u posljednjih sedam tjedana pale oko 30 posto jer najveći svjetski proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili iransku ponudu na tržištu, a pokazalo se i da iranski izvoz, nakon uvođenja američkih sankcija, nije pao onoliko koliko su se ulagači plašili.

Osim toga, svi posljednji podaci upućuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava, zbog čega se očekuje da će potražnja za energentima oslabiti.

Uzlet proizvodnje nafte u SAD-u, Rusiji i članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) podigao je razinu globalnih zaliha.

Tako su prošloga tjedna američke zalihe porasle za 3,6 milijuna barela, što je posljedica nedovoljno snažne potražnje i rasta proizvodnje.

U SAD-u se, prema vladinim podacima, trenutno proizvodi rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno.

Zbog strahovanja da će proizvodnja u svijetu i dalje rasti, a potražnja slabiti, na dnevnom redu sastanka OPEC-a u Beču 6. prosinca bit će mogućnost smanjenja proizvodnje, za milijun do 1,4 milijuna barela dnevno.

 

Kopirati
Drag cursor here to close