Čelik

Na udaru 10.000 radnih mjesta u BiH?!

Ove mjere za industriju čelika u Bosni i Hercegovini bit će pogubne ukoliko državne vlasti, insistirajući na Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju, ne zaštiti ovu proizvodnju.
Gospodarstvo / Industrija | 07. 07. 2018. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija od 15. srpnja uvodi zaštitne mjere za tržište čelika i aluminija, kao odgovor na poteze SAD-a. Federalna televizija objavila je kako su na opasnosti i posljedice koje to može imati za industriju čelika ekonomisti upozoravali. Ove mjere za industriju čelika u Bosni i Hercegovini, kojoj su zemlje Unije tradicionalno tržište, bit će pogubne ukoliko državne vlasti, insistirajući na Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju, ne zaštiti ovu proizvodnju, navodi FTV.

Iz kompanije Arcelor Mittal Zenica, najvećeg bosanskohercegovačkog izvoznika, upućena su ozbiljna upozorenja vlastima.

"Ovo će nas primorati da odmah poduzmemo određene korake u smanjenju proizvodnje za više od 30% unutar jednog mjeseca, što će dovesti do prvog koraka - slanja radnika na čekanje. Vlada BiH treba poduzeti sve korake kako bi uvjerila EU da treba poštivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji jamči slobodnu trgovinu za industriju čelika u BiH sve dok ona ne šteti poslovnom okruženju u EU", kazao je Biju Nair, generalni direktor Arcelor Mittala Zenica.

Na udaru će se naći ekonomija Bosne i Hercegovine jer nije u pitanju samo poslovanje jedne kompanije - posljedice će osjetiti sektor transporta i energetike, ali i veliki broj malih i srednjih preduzeća, kooperanata proizvođača čelika.

''Već sada je izvjesno da će se, ukoliko izostanu adekvatni potezi domaćih vlasti, na udaru naći i oko 10.000 radnika izravno i neizravno zaposlenih u industriji čelika u Bosni i Hercegovini'', navodi FTV.

 

Kopirati
Drag cursor here to close