I to je BiH

Izvođač bez livera: Na sudu zbog neravne piste

Najveći problem je što podizvođač nije imao profesionalnu nivelacijsku letvu za ravnanje gornje razine piste.
Gospodarstvo / Industrija | 06. 06. 2019. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je mogućnost pokretanja sudskog postupka protiv poduzeća koje je izabrano za izvođača radova na izgradnji piste na Aerodromu "Urije" kod Prijedora budući da pista nije urađena po zahtijevanim standardima.

Podsjetio je da je posao za izgradnju piste na aerodromu "Urije" dobilo veliko poduzeće sa velikim referenacama "Prijedorputevi", da je ono uvelo podizvođača i da je najveći problem što taj podizvođač nije imao profesionalnu nivelacijsku letvu za ravnanje gornje razine piste. 

"Obraćali smo se i prethodni gradonačelnik i ja `Prijedorputevima` da presvuku tu neravnu gornju površinu piste asfaltom. Bilo nam je obećano, a nakon pola godine je rečeno da je to preskupo i da oni ne mogu to raditi. Taj proces morat će završiti na sudu, jer nema drugog rješenja", rekao je Đaković. 

Nova pista bila je dio prekograničnog projekta CAN /Crossborder Air Networking/ financiranog iz predpristupnih fondova EU u kojem su, osim BiH, sudjelovale Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, a čiji cilj je bio modernizacija malih aerodroma. 

"U Prijedoru je to bila izgradnja jedne hale za avione, a naknadno nam se pred kraj projekta ukazala prilika pošto se na otoku Rabu odustalo od izgradnje aerodromske piste i grad Prijedor je u posljednji čas dobio sredstva da uradi asfaltnu pistu. Svi drugi objekti su dobili prohodnost, ali pista, nažalost, nije dobila pozitvno tehničko mišljenje", pojasnio je Đaković. 

Osim hangara i piste, prijedorski aerodrom dobio je i rulnu stazu, video nadzor, opremu za održavanje, kompjutere, radio opremu i opremu za tri aviona. 

Vrijednost dijela projekta realiziranog u Prijedoru je 400.000 erva uz učešće grada od 15 posto. Projekat je završen 2016. godine, ali je Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH dala negativno mišljenje za ravnost površine piste., prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close