Natjecanje u Tuzli

Mostarska travarica najbolja u regiji

Osim destilerija na festivalu je predstavljena i bogata gastro-ponuda više od 20 izlagača, koja se pretežno bazirala na domaćim sirevima i suhomesnatim proizvodima
Gospodarstvo / Industrija | 11. 12. 2017. u 12:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Monogram Kajsija' i 'Trivunova stara loza' najbolje su rakije na festivalu u Tuzli gdje je nakon dva dana završen 1. međunarodni festival rakija u čijem je natjecateljskom dijelu sudjelovalo 18 destilerija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, a njima su se pridružili i proizvođači opreme za proizvodnju i skladištenje.

Osim destilerija na festivalu je predstavljena i bogata gastro-ponuda više od 20 izlagača, koja se pretežno bazirala na domaćim sirevima i suhomesnatim proizvodima

Na festivalu su dodijeljene i nagrade u tri kategorije za kvalitetu proizvoda, a komisiju za ocjenjivanje uzoraka su predvodili Predrag Vukosavljević s Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda i Nerma Spaho sa Tehnološkog fakulteta u Sarajevu. Na ocjenjivanje je stiglo 89 uzoraka.

U kategoriji bezbojne voćne rakije prvo mjesto osvojio je Krušik Modriča (BiH) - "Monogram Kajsija 2017", drugo Destilerija Perun Inđija (Srbija) - "Dunjevača 2015", a treće mjesto Trivuleks Leskovac (Srbija) - "Trivunova dunja 2016".

U kategoriji obojene voćne rakije prvo mjesto osvojio je Trivuleks Leskovac (Srbija) - "Trivunova stara loza 2010", drugo Krušik Modirča (BiH) - "Monogram Stara dunja 2013" i treće Badel Zagreb (Hrvatska) "Korlat Loza barik".

U kategoriji ostala jaka alkoholna pića i likeri prvo mjesto osvojio je Hepok Mostar (BiH) - "Travarica", drugo Bosanska prirodna rakija GOPO (BiH) - "Bosanska orahovača", a treće Badel Zagreb (Hrvatska) - "Korlat travarica barik".

Sveukupni pobjednici festivala i sa najvišim ocjenama (18,70 bodova) su rakije "Monogram Kajsija" i "Trivunova stara loza".

Više od 40 samostalnih proizvođača donijelo je svoje uzorke rakija na ocjenjivanje, a većina njih je i prisustvovala stručnim predavanjima o načinu pripravljanja i skladištenja voćnih rakija, te zakonskim normama za proizvodnju koja su održali članovi žirija Spaho i Vukosavljević.

Organizatori festivala - Kantonalna privredna komora Tuzla i Boutique Destilery Nadarević, su zajedno s izlagačima i posjetiteljima festivala prikupili 1.160 KM koje su na humanitarnoj večeri uručili članovima udruženja "Korak po korak" iz Tuzle, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close