Povratnici

Stambeno zbrinjavanje: Dodjela ključeva tisućitog doma u Mostaru

Svečanost u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine bit će upriličena ispred novoizgrađene kuće povratničke obitelji Joze Rajića u Grabovici kod Mostara
Gospodarstvo / Industrija | 27. 08. 2019. u 10:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prigodnoj svečanosti u srijedu, 28. kolovoza, bit će obilježen završetak izgradnje tisućite stambene jedinice u okviru Regionalnog stambenog programa - državnog projekta stambenog zbrinjavanja u BiH. 

Svečanost u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine bit će upriličena ispred novoizgrađene kuće povratničke obitelji Joze Rajića u Grabovici kod Mostara (oko 4 km poslije HE Grabovica s lijeve strane iz pravca Sarajeva uz magistralnu cestu) s početkom u 10 sati. 

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu do kraja 2021. godine u Bosni i Hercegovini bit će osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljene osobe i povratnike. 

Do kraja 2019. godine planirana je isporuka još 500 stambenih jedinica, dok je završetak preostalih 1.700 predviđen u razdoblju 2020.–2021. godine. 

Za financiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori su do sada izdvojili 287 milijuna eura, od čega se 64,5 milijuna eura odnosi na projekte u BiH. 

EU najveći donator

Europska unija je najveći donator s 234 milijuna eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i nekoliko ostalih zemalja. 

Snažnu podršku programu daju Visoko povjerenstvo za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR), Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB). 

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju podprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom tajništvu za raseljene osobe i migracije RS te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close