Pregovori urodili plodom

Dogovor postignut: Prekinut štrajk zeničkih i brezanskih rudara

''Tih pet točaka smo razmotrili i napravili desetak zaključaka. Dva su sporna''
Gospodarstvo / Industrija | 15. 02. 2021. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prekinut je štrajk rudara Rudnika mrkog uglja Zenica i Breza jer je postignut dogovor, javlja reporterka BHRT-a koja je pratila sastanak.

Predstavnici sindikata RMU Zenica i Breza, Savez sindikata rudnika u Federaciji potpisali su sporazum s Vladom FBiH, Poreskom upravom FBiH i Elektroprivredom BiH o rješavanju gorućih problema u tim rudnicima.

Sporazum ima nekoliko točaka, a među najvažnijima su da će se računi RMU Zenica i Breza biti deblokirani, te da će radnicima plaće moći biti isplaćivane nesmetano.

Restruktuiranje duga

Također je donesena odluka o restrukturiranju višemilijunskog duga RMU Zenica i Breza na osnovu poreza i doprinosa na period od 10 godina.

Zatim, nastavlja se sa procesom restrukturiranja rudnika u FBiH što su rudari i podržali, a konkretni koraci biće poznati u narednom periodu.

Bit će potpisan i poseban sporazum koji se odnosi na omogućavanje umirovljenja više od 80 radnika iz tri rudnika koji su stekli uvjete za mirovinu, ali zbog problema u funkcioniranju nisu bili u mogućnosti.

Predstavnici sindikati obavijestili su dio radnika o ishodu sporazuma, te je donesena ODLUKA O PREKIDU generalnog štrajka u rudnicima Zenica i Breza, kao i štrajka upozorenja u ostalim rudnicima.

Otkazan prosvjed u Sarajevu

Također sutrašnji protest pred zgradom Vlade FBiHu Sarajevu je otkazan.

Podsjetimo, Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić ranije je izjavio kako se očekuje da bi danas mogao biti riješen problem zeničkih i brezanskih rudara, te prekinut štrajk.

U pauzi sastanka koji je počeo jutros kazao je da su zahtjevi sindikata formulirani u pet točaka.

Predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić izrazio je nadu da će do kraja dana doći do rješenja koje će ponuditi premašivanje aktualnog stanja u rudnicima u Brezi i Zenici.

Naglasio je da su pregovori socijalnih partnera na korektnoj razini.

Predstavnici sindikata radnika u rudarstvu FBiH od jutros su na pregovorima s predstavnicima Vlade Federacije BiH i Javnog poduzeća Elektroprivreda BiH. Rudarski zahtjevi su deblokada računa rudnika Zenica i Breza, isplata plata i naknada za topli obrok za januar te uplata doprinosa za 36 zeničkih rudara koji su prošle godine dobili rješenja o umirovljenju, ali zbog činjenice da za njih nisu uplaćeni doprinosi, još nisu počeli i primati mirovinu.

Zenički je rudnik za doprinose dužan oko 153 milijuna KM, ali im je račun blokiran zbog dijela tog duga od 4,9 milijuna KM, dok je brezanski rudnik dužan oko 110 milijuna KM, a njihov je račun blokiran na iznos od 4,5 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close