Saloni

Milijunski dugovi zatvorili "Nefu"

U sudskom rješenju o pokretanju predstečajnog postupka se navodi kako su dugovi poduzeća oko 1,3 milijuna maraka.
Gospodarstvo / Industrija | 05. 06. 2019. u 08:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor poduzeća "Nefa namještaj" sa sjedištem u Bijeljini, a koje je nedavno naprasno zatvorilo sve salone, podnio je Okružnom gospodarskom sudu u Bijeljini zahtjev za stečaj, prenose Nezavisne novine.

U prijedlogu se navodi da dužnik nije u mogućnosti da redovno izvršava svoje dospjele obaveze, da od 24. svibnja ove godine više nije u mogućnosti obavljati svoju osnovnu djelatnost, trgovinu na malo namještajem, jer su svi saloni zatvoreni od strane zakupodavaca.

U sudskom rješenju o pokretanju predstečajnog postupka se navodi kako su dugovi poduzeća oko 1,3 milijuna maraka. 

"Dugovi prema dobavljačima u zemlji iznose preko 139.000 KM, prema dobavljačima u inozemstvu preko 922.000 KM, za neplaćene poreze 60.927,78 KM te obaveze po pozajmici osnivača u iznosu od 176.024,70 KM", navodi se u ovom dokumentu.

Za privremenog stečajnog upravnika sud je imenovao Marka Krsmanovića iz Bijeljine, koji će ispitati postoji li razlog za otvaranje stečaja, te hoće li imovina dužnika pokriti troškove postupka.

Sud je ročište za ispitivanje uvjeta za otvaranje stečaja nad imovinom ovog stečajnog dužnika zakazao za 16. srpnja, na kojem će nakon izvještaja privremenog stečajnog upravnika odlučiti o daljem tijeku postupka.

"Tek nakon izvještaja ćemo imati stvarnu sliku, gdje će se vidjeti postoje li razlozi za stečaj. Bilo kakve prognoze u ovom momentu bi bile nagađanje", kazao je Krsmanović kratko za "Nezavisne".

U Poreznoj upravi Republike Srpske su kazali kako je ovo poduzeće po osnovu poreza i doprinosa za osobna primanja ostalo dužno 732 КМ, te nešto preko 20.000 maraka poreznih obaveza po pitanju doprinosa za ožujak.

Podsjećamo, "Nefa namještaj" je u Srbiji imao proizvodne pogone, i to u Vranju i Somboru, te na desetine prodajnih salona koji su zajedno s proizvodnjom ugašeni preko noći krajem svibnja, a preko 500 radnika je ostalo bez posla.

Paralelno s tim, zatvoreni su i prodajni saloni u Bosni i Hercegovini, a desetine kupaca ostale su bez poručenog namještaja.

Andrej Hodasevič, ruski investitor, koji je napustio Srbiju, naknadno se oglasio i poručio kako nikome neće ostati dužan. Prema pisanju medija u ovoj zemlji, pravne osobe koje su vezana za "Nefu" će biti ugašena kroz postupak likvidacije.

Inače, od juče je otvoren call centar za sve kupce koji su platili namještaj, a kojima nije isporučen.

"Zbog događaja u posljednjim danima poslovanja moramo obnoviti podatke kako bismo bili sigurni da će svi biti evidentirani. Prikupljanje podataka će trajati do kraja ovog tjedna. Po završenom prikupljanju podataka naši operateri će vas kontaktirati da vam ponude rješenje", navodi se na njihovoj internet stranici uz detalje o načinu prijave i kontaktima.

Kopirati
Drag cursor here to close