Sindikat

Metalci traže tri zakona

Metalska industrija se učvrstila kao jedan od najvažnijih sektora gospodarstva BiH, a jedan od stupova na kojim počiva njezino dugogodišnje liderstvo je namjenska industrija…
Gospodarstvo / Industrija | 15. 04. 2019. u 12:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na izvještajno-izbornoj Skupštini (Kongresu) Sindikata metalaca Federacije BiH, koji se u ponedjeljak održava u Sarajevu, zatraženo je da se što prije donese zakon o uvezivanju radnog staža, zakon o zaštiti na radu, te izmjene i dopune Zakona o štrajku.

Također je poručeno da je potrebno što prije staviti u funkciju Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju FBiH, te osigurati konstruktivan socijalni dijalog.

Za Sindikat metalaca FBiH, kako je kazao predsjednik Bajro Melez, posebno je važna i promjena obrazovne politike i školovanje kadrova potrebnih gospodarstvu.

''Nedostaje  školovanih kadrova na biroima, ljudi odlaze u inozemstvo, trebaju nam kadrovi za cijeli metalski sektor i o tome moramo razgovarati s određenim strukturama vlasti, kao i poslodavcima. Nedostaje varioca, strugara, bravara...'', rekao je Melez.

Metalska industrija se učvrstila kao jedan od najvažnijih sektora gospodarstva BiH, a jedan od stupova na kojim počiva njezino dugogodišnje liderstvo je namjenska industrija koja kontinuirano bilježi rast.

''Nedavno smo dobili sto novih radnih mjesta u Igmanu Konjic, također i Pretis širi poslovanje i traži nove radnike'', dodao je Melez.

Naveo je da Sindikat ima vrlo dobru suradnju s poslodavcima, što je uspjeh za obje strane.

''Pitanje uvezivanja radnog staža je kompleksno i na njegovom rješavanju Sindikat metalaca je imao izvanrednu saradnju s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije. Za koje god smo se poduzeće na vrijeme obratili, mi smo za te radnike uspjeli uvezati radni staž'', dodao je Melez.   

Napomenuo je da će Sindikat metalaca FBiH ustrajati u zahtjevu da najmanja plaća bude 630 KM.

Inače, za predsjednika tog sindikata ponovo je izabran Bajro Melez.

Kao prioritet istaknuto je zalaganje za donošenje zakona o uvezivanju radnog staža, te zakona koji su usuglašeni između socijalnih partnera - zakona o zaštiti na radu, te izmjene  i dopune Zakona o štrajku.

Također je poručeno da je potrebno osigurati konstruktivan socijalni dijalog i što prije staviti u funkciju Ekonomsko-socijalno vijeće za  teritoriju FBiH, te raditi na promjeni obrazovne politike i školovanju kadrova potrebnih gospodarstvu.  

Kopirati
Drag cursor here to close