Neum

Marković: Velika očekivanja od energetskog summita

''Mnogo očekujemo od ovogodišnjeg summita jer je krajnje vrijeme za neke ključne odluke i kreiranje vizije razvoja energetskog sektora'', rekao je Ognjen Marković.
Gospodarstvo / Industrija | 24. 04. 2018. u 18:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Energetski summit, koji će okupiti četiri stotine najvećih stručnjaka iz elektroenergetskog sektora i donositelje odluka kako bi zajedno razgovarali o rješenjima svih aktualnih problema u sektoru koji ima ogroman potencijal za razvoj gospodarstva u BiH, počet će u srijedu u Neumu. 

 Donosimo razgovor s  direktorom USAID EIA projekta Ognjenom Markovićem o ovom događaju.

 S kojim problemima i preprekama se susreće bh. energetski sektor?

Složene i neusuglašene procedure izdavanja dozvola za gradnju novih energetskih objekata, nepostojanje strateških dokumenata i prostornih planova za posljedicu imaju i neiskorištenost energetskog potencijala Bosne i Hercegovine (BiH). Bez novih investicija u energetski sektor BiH neće moći osigurati nastavak ekonomskog razvoja i održati svoju sigurnost u snabdijevanju električnom energijom. Kako bi se uklonile ove prepreke i iskoristio investicijski potencijal, BiH bi trebalo da poduzme odlučnu i hitnu akciju u cilju pojednostavljenja režima izdavanja dozvola.

Prema izvještaju Svjetske banke „Doing Business 2018“ koji, između ostalog ocjenjuje i efikasnost izdavanja dozvola, BiH se nalazi na 166. mjestu od ukupno 190 zemalja obuhvaćenih ovim izvještajem. Upravo ćemo na panelu “Investicije” na 4. Energetskom summitu identificirati ključne preporuke za pojednostavljivanje režima izdavanja dozvola u BiH. Sve preporuke će uzeti u obzir pitanje transparentnosti, efikasnosti i harmonizacije režima izdavanja dozvola za izgradnju projekata energetske infrastrukture u BiH. Predstavit ćemo i Vodič za investitore i administraciju koji bi trebao da pomogne u efikasnijoj proceduri za  izdavanje dozvola za gradnju.

Važno je nastaviti reformu energetskog sektora, i usklađivanje legislative i regulative sa Trećim energetskim paketom. Zbog ovoga je Energetska zajednica i pokrenula više postupaka protiv BiH. Posebno je istaknut problem i organizacija sektora plina.

U konačnici, ono što je važno jeste da ćemo u razmatranju daljeg razvoja energetskog sektora uzeti u obzir EU energetsku politiku koja je bazirana na slijedećim elementima: tržište energijom, energetska efikasnost prije svega, smanjenje emisija, povećanje udjela obnovljivih izvora energije, te plin kao ključni energent u prijelaznom periodu.

 Koje su teme u fokusu 4. Energetskog summita i kakva su očekivanja?

Održivi razvoj energetskog sektora u BiH kroz obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, plin i ugalj kao energenti, tržište energije, investiciona klima za ulaganje u energetski sektor, regulatori kao okosnica razvoja energetskog sektora, te njihova uloga u energetskoj efikasnosti ključne su teme panela 4. Energetskog summita.

Mnogo očekujemo od ovogodišnjeg summita jer je krajnje vrijeme za neke ključne odluke i kreiranje vizije razvoja energetskog sektora. Uspjeli smo na jedno mjesto dovesti vrhunske stručnjake, inženjere, kao i donositelje odluka, a sve to pratit će najvažniji mediji u BiH kako bi se i javnost bliže upoznala sa najaktuelnijim informacijama u ovom sektoru.

Kakvi su bili rezultati prethodna tri summita?

U prethodne četiri godine doneseni su neki vrlo važni dokumenti od kojih je jedan dio u fazi implementacije. Neki od tih dokumenata su: Nacionalni plan za redukciju emisija iz velikih ložišta, Nacionalni plan za Energetsku efikasnost, Nacionalni plan za obnovljive izvore, Tržišna pravila.

Čitav niz drugih dokument u vidu smjernica i nacrta koji uređuju energetski sektor je napravljen u ovom periodu. Sva pitanja koja tretiraju spomenuti dokumenti su razmatrana i na prethodnim summitima kada su i utvrđeni mogući pristupi njihovoj izradi i implementaciji. Zaključujemo iz ovoga da je Summit imao utjecaja na ovakav razvoj situacije. Naravno da treba reći da je na summitima razgovarano i o pitanjima i temama koja su još uvijek u nezavršenoj fazi.

Kopirati
Drag cursor here to close