Pričalo se

Malo o energiji

Zastupnik Kluba DF-GS Bahrudin Šarić poručio je da zastupnici podrže izgradnju zamjenskih blokova, kakav je Blok 7 Termoelektrane Tuzla.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 01. 2020. u 15:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u torak su na tematskoj sjednici razmatrali mnoga pitanja iz oblasti energetskog sektora koja se tiču energije, gasa, obnovljivih izvora, ali i zaštite okoliša.

O zagađenju zraka, koje je aktualno u Bosni i Hercegovini, govorila je zastupnica Naše stranke Amela Kuskunović, navodeći da zagađenje zraka može uzrokovati rak, respiratorne bolesti, kao i oštećenja mozga, posebno kod djece.

Blok 7

''Prisutna je pasivnost eksperata zdravstvene struke. Nedostaju analize stanja zdravlja stanovnika u ugroženim područjima. Naše zdravlje je politički problem i zahtijeva ozbiljan i multidisciplinaran pristup'', rekla je Kuskunović.

Zastupnik Kluba DF-GS Bahrudin Šarić poručio je da zastupnici podrže izgradnju zamjenskih blokova, kakav je Blok 7 Termoelektrane Tuzla.

''Ako ovoj državi trebaju zamjenski blokovi, treba ih podržati. Sa zagađenjem zraka nema veze Blok 7 TE Tuzla, već su u pitanju individualna ložišta. Zabraniti upotrebu uglja možemo lako , ali trebamo razmišljati o građanima, koju im alternativu pružiti'', rekao je zastupnik A-SDA i predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Zastupničkog doma Sefer Demirović.

Što s rudarima?

Zastupnik Kluba SDA Miralem Galijašević zatražio je odgovor na pitanje jesu li se stekli uvjeti za uvođenje ugovornih šema za energetsku efikasnost u vidu nameta za cijenu električne energije?

Nezavisni zastupnik Hasan Muratović smatra da termoelektrane nisu samo uzrok zagađenja, te je uputio pitanje ''što s rudarima?'' i ''šta sa postrojenjima za energetsku efikasnost?''.

Tematska sjednica je posvećena ispunjavanju obaveza Federacije BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, zbog čega se zastupnici trebaju izjasniti o zaključcima koji će biti formirani u cilju prekida zastoja u procesu prilagođavanja zakonodavstva iz energetskog sektora sa onim u Europskoj uniji.

Poruka

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač poručio je na tematskoj sjednici poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da se u energetskom sektoru mora osigurati stabilnost koja se na primjer može postići kroz izmjene Zakona o energetskoj efikasnosti u Federaciji BiH.

''U Sloveniji je uveden mali porez na izvore energije. Sve to ide u proračun koji se zove Eko fond. Na taj način uspjeli smo uvesti stabilnost pa se iz tog izvora financiraju sanacije stambenog fonda u smislu obnove fasada, stolarije, krovova i slično'', rekao je Kopač.

Navedeni porez na izvore energije, kako ističe, građani nisu osjetili, a korist je velika.

Na sjednici je pozvao "na konstruktivnost" prilikom donošenja zakonskog okvira u oblastima energije, gasa, zaštite okoliša i obnovljivih izvora.

''Vaš uspjeh je naš uspjeh. Stalo mi je do toga da svi zajedno budemo uspješni i trebamo donijeti rješenja na terenu'', kazao je Kopač na sjednici koja je posvećena ispunjavanju obaveza Federacije BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close