Predizborne priče

Krsmanović: Projekte na Drini ne koristiti u predizborne svrhe

Izrazio je sumnju da bi se najavljeni projekti, ukoliko ne budu pripremljeni, mogli iskoristiti sdrinaamo u predizborne svrhe, ''uvlačeći u sve to i Srbiju''.
Gospodarstvo / Industrija | 24. 06. 2018. u 13:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednička sjednica vlada Republike Srpske (RS) i Srbije bit će održana u Trebinju krajem kolovoza, a iz entitetske opozicije sumnjaju da bi najava određenih projekata mogla biti samo predizborna priča.

Planirano je da, kako je rečeno u vladi entiteta RS, da predstavnici dviju vlada razgovaraju o elektroenergetskim projektima koji bi se zajednički radili, i to izgradnji dvije hidroelektrane na gornjem toku rijeke Drine - Paunci i Foča.

Zasad nadležna ministarstva, kako tvrde u Vladi RS, vrše pripreme za ove projekte, nakon čega bi trebaliprovoditi pregovarački postupak i dodijeli koncesija ''Elektroprivredi RS-a'', koja bi u tom poslu surađivala sa kolegama iz Srbije.

Međutim, zastupnik NDP-a u Skupštini RS-a Zdravko Krsmanović upozorava da za projekt hidroelektrane Paunci nije urađeno ni idejno rješenje.

''Neophodno je uraditi niz poslova koji su preduvjet da bi se ušlo u fazu izgradnje'', podsjetio je Krsmanović.

Također, ukazao je i da je pregradni profil lokacije hidroelektrane Foča u centru te općine.

''Lokacija hidroelektrane Foča je u strogom centru grada, od općine udaljena 200 metara'', istaknuo je Krsmanović.

Izrazio je sumnju da bi se najavljeni projekti, ukoliko ne budu pripremljeni, mogli iskoristiti samo u predizborne svrhe, ''uvlačeći u sve to i Srbiju''.

Po ranijim planovima, hidroelektrana Foča bi imala instaliranu snagu od 44,15 MW i prosječnu godišnju proizvodnju od 175,9 GWh električne energije, a Paunci instaliranu snagu od 43,21 MW i prosječnu godišnju proizvodnju od 166,9 GWh.

Kopirati
Drag cursor here to close