Košarac

'Učiniti sve da se spriječi gradnja odlagališta na Trgovskoj gori'

Najavio je da će narednog tjedna organizirati sjednicu Koordinacijskog tijela za Trgovsku goru kako bi se zatražila informacija od Ekspertnog tima u vezi sa sastankom u Zagrebu.
Gospodarstvo / Industrija | 03. 07. 2021. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ponovo je apelirao na nadležne institucije na svim razinama vlasti u BiH da pruže maksimalnu podršku i doprinos u rješavanju problematike izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

''Zahtijevam prvenstveno od Ministarstva vanjskih poslova BiH da konačno zauzme proaktivan pristup ovom problemu, jer od politike pasivnog promatrača korist nemaju ni domaći eksperti, niti pravnici, a ponajmanje naši građani iz općina u slivu Une'', poručio je ministar Košarac.

Pozdravio je održavanje prvog sastanka članova Ekspertnog tima iz BiH s predstavnicima Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" protekle sedmice u Zagrebu, a koji je rezultat dogovora s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Tomislavom Ćorićem.

''Nakon sastanka s našim stručnjacima, Fond iz Hrvatske objavio je da Ministarstvo vanjskih poslova BiH treba da uputi službeni zahtjev za prisustvo eksperata iz BiH i sudjelovanje prilikom izvođenja ključnih istraživanja na Trgovskoj gori'', naveo je ministar Košarac.

Najavio je da će narednog tjedna organizirati sjednicu Koordinacijskog tijela za Trgovsku goru kako bi se zatražila informacija od Ekspertnog tima u vezi sa sastankom u Zagrebu.

''Koordinacijskom tijelu ću predložiti da ponovo zatražimo od Ministarstva vanjskih poslova BiH da postupi po zahtjevu i službeno od Hrvatske zatraži prisustvo i sudjelovanje naših eksperata u istraživanjima na Trgovskoj gori'', istaknuo je ministar Košarac.

Podsjetio je na ranije usvojene zaključke Predsjedništva BiH o obaveznom postupanju svih nadležnih institucija u BiH u vezi sa ovom problematikom.

''Nedopustivo je ignoriranje zaključaka kako Predsjedništva BiH, tako i Vijeća ministara o Trgovskoj gori. Hrvatska je ozbiljna u namjeri da izgradi sporno odlagalište u našem dvorištu, ali to ne umanjuje obavezu da se u punom kapacitetu borimo i činimo sve što je u našoj mogućnosti da spriječimo takve težnje susjedne zemlje '', zaključio je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.     

Kopirati
Drag cursor here to close