Bez pomoći države...

Koronavirus: Brojne aviokompanije bi mogle bankrotirati do kraja svibnja?

Nova svjetska ekonomska kriza je na vidiku, a prve žrtve, čini se, mogli bi biti avio prijevoznici.
Gospodarstvo / Industrija | 16. 03. 2020. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brojne svjetske aviokompanije mogle bi bankrotirati do kraja svibnja ako ne dobiju pomoć vlada svojih država i drugih gospodarskih dionika, informacija je koju donosi jedna od najpoznatijih konzalting tvrtki kada je u pitanju aviopromet, piše Slobodna Dalmacija

CAPA centar za avijaciju sa sjedištem u Australiji izdao je ovu poprilično uznemirujuću vijest ponukan aktualnim stanjem u avioprometu uzrokovanim koronavirusom. Prijevoznici diljem svijeta otkazuju brojne letove i daju otkaze zaposlenicima zbog smanjenog obujma posla, a problem je, kažu, što normalizacija stanja još nije na vidiku.

Sve veći broj država zatvara svoje granice, a Sjedinjene Američke Države zabranile su dolazne letove iz Europe, dok su neke države uvele odredbu da se po dolasku u državu mora u dvotjednu izolaciju čime će sigurno odvratiti brojne putnike od dolaska u svoju zemlju.

Jedan od onih koji bi uskoro mogao staviti ključ u bravu nastavili se ovakva situacija je i easyJet koji je najavio da nastavlja s letovima, ali i da bi uskoro moglo doći do prekida rada.

Direktor ovog britanskog niskotarifnog prijevoznika Johan Lundgren rekao je:

- Radimo sve što je u našoj moći u ovoj borbi s koronavirusom, ali teško ćemo moći preživjeti bez pomoći vlade jednom kada ovo sve završi. Suradnja će biti nužna da bi ova industrija preživjela.

Sky News je analizirao trenutno stanje i zaključio da će za preživljavanje britanske avio industrije vlada trebati pomoći prijevoznicima s iznosom od otprilike sedam i pol milijardi funti jer bi se u suprotnom mogla dogoditi katastrofa u kojoj bi deseci tisuća ljudi mogli ostati bez posla.

American Airlines također je najavio ukidanje brojnih letova, a prema procjenama u travnju i svibnju izgubit će više od milijardu i pol dolara u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Dodajmo samo da u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno radi više od 50 tisuća članova kabinskog osoblja pa su i njihovi predstavnici počeli ukazivati na eventualne probleme koji bi mogli zateći industriju u vrlo skoro vrijeme.

Brojni drugi prijevoznici diljem Europe i svijeta također su najavili da ih u ovoj godini čekaju veliki gubici i svi će se redom obratiti svojim vladama za pomoć.

Nova svjetska ekonomska kriza je na vidiku, a prve žrtve, čini se, mogli bi biti avio prijevoznici. Na vladama je potez.

Kopirati
Drag cursor here to close