Sezona

Korona virus gura bh. turizam u kolaps

Zbog virusa korona već su otkazani razni javni skupovi i događaji, uključujući i Mostarski sajam, koji je, kako je priopćeno, odgođen do daljeg iz predostrožnosti i odgovornosti prema izlagačima, posjetiteljima i osoblju.
Gospodarstvo / Industrija | 12. 03. 2020. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako u narednom razdoblju ne splasne situacija u vezi sa virusom korona, turistička sezona u BiH bit će pred kolapsom, a gosti iz brojnih zemalja već uveliko otkazuju dolaske i aranžmane. Upozorili su na to iz Odbora Grupacije turizma i ugostiteljstva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, čiji su članovi naveli da se turistički radnici u BiH susreću sa velikim problemima jer dolaske otkazuju turisti iz veoma bitnih tržišta, kao što su Kina, Južna Koreja, Japan, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Hrvatska, prenose Nezavsine novine.

"Zasad jedino nije primijećeno otkazivanje aranžmana iz zemalja Bliskog istoka", istaknuli su iz Odbora, odakle su dodali da je ipak olakšavajuće što se sve ovo događa početkom godine, kada turistička sezona još nije krenula u punom kapacitetu.

Predstavnici hotela ukazali su na mogućnost otkazivanja većeg broja planiranih znanstvenih skupova i međunarodnih konferencija zbog nedolaska velikog broja sudionika ili izlagača, što bi se loše odrazilo i na njihovo poslovanje.

Otkazan i Mostarski sajam

Zbog virusa korona već su otkazani razni javni skupovi i događaji, uključujući i Mostarski sajam, koji je, kako je priopćeno, odgođen do daljeg iz predostrožnosti i odgovornosti prema izlagačima, posjetiteljima i osoblju.

Pusto je i Međugorje - zbog virusa korona hodočasnici iz Italije, ali i iz drugih zemalja masovno otkazuju hodočašća u ovo marijansko svetište koje je proteklih godina bilo krcato turistima sa svih strana.

Novonastalu situaciju Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, naziva katastrofalnom i pita se šta je država učinila da je ublaži.

Procjene koje on iznosi su poražavajuće.

"Ova godina uništena je totalno. Do jučer se tražio konobar i kuhar više, a sada ih ima viška, nema posla, nema turista. Priliv turista je već opao", naveo je Hadžić u izjavi za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, više od 60 posto grupa i pojedinaca koji su već rezervirali smještaj otkazuju svoje dolaske.

"Moja procjena je da će broj dolazaka i obim posla biti manji za 80 posto u odnosu na prošlu godinu", rekao je Hadžić.

Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore RS, rekao je da gospodarstvo Srpske, osim turizma, zasad ne trpi ozbiljnije posljedice zbog globalnog širenja virusa korona.

Prema njegovim riječima, negativne posljedice virusa korona zasad su primjetne u turizmu, jer dolazi do otkazivanja aranžmana, te trgovini putem interneta, s obzirom na to da su otkazani brojni letovi.

"Problem je i otkazivanje najvećih svjetskih gospodarskih događaja kao što su sajmovi i konferencije, na kojima su trebali sudjelovati i gospodarstvenici aranžmana i ugovora", naveo je Blagojević.

Štete po turizam 

Zijad Jusufović, predsjednik Udruženja turističkih vodiča KS, kaže za "Nezavisne" da će štete po turizam biti sigurno.

"Turizam još nije žrtva, ali vjerovatno da će biti", kaže Jusufović.

Iz Turističke organizacije Republike Srpske (TORS) rekli su za "Nezavisne" da će se novonastala situacija definitivno odraziti na turistička kretanja u cijelom svijetu.

"Jasno je da ćemo i mi u RS osjetiti pad u dolascima i noćenjima u ovom periodu, za šta još nemamo točne podatke, ali se nadamo da ćemo pratiti procjene Svjetske turističke organizacije i da pad turističkih dolazaka neće biti veći od tri odsto", rekli su iz TORS-a.

Banjalučki Stožer za vanredne situacije izdao je juče preporuke za postupanje u hotelima i ugostiteljskim objektima u vezi sa virusom korona i aktualnom epidemiološkom situacijom koje podrazumijevaju pojačanu dezinfekciju zajedničkih prostorija, soba i sanitarnih čvorova.

Prevoznici u problemima

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, izjavio je da prevoznici imaju problem kada je riječ o isporuci robe u evuopske zemlje koje su zahvaćene virusom korona, što prouzrokuje velike financijske gubitke.

"Trenutno ne možemo da procijenimo koliki su gubici, ali je situacija katastrofalna i prevoznici ne znaju da li da nastave s radom. Još vozimo u Italiju, Sloveniju, Austriju i Hrvatsku, ali je teško jer su velika čekanja na graničnim prelazima i detaljne kontrole, što je razumljivo", rekao je Grbić, dodajući da prevoznici nekoliko dana čekaju na graničnim prelazima.

Kopirati
Drag cursor here to close