Šarović

Komplikacije spasile BiH od sankcija

Šarović je rekao kako će vjerojatno uslijediti konsultacije o mogućem organiziranju novog sastanka Vijeća ministara Energetske zajednice.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 12. 2017. u 15:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je za BHRT da danas vjerojatno neće biti pooštrene sankcije Energetske zajednice prema Bosni i Hercegovini, jer većina ministara Energetske zajednice nije prisutna na skupu u Prištini zbog komplikacija procedura za vize.

Šarović je to izjavio u telefonskom kontaktu za BHRT, s obzirom da ne prisustvuje skupu u Prištini.

''Većina ministara nije prisutna na skupu Energetske zajednice u Prištini zbog komplikacija procedura s vizama. Vjerojatno će biti održane samo konsultacije bez ministarskog susreta i bez donošenja odluka, pa i odluke o pooštravanju sankcija za Bosnu i Hercegovinu'', naveo je Šarović.

Dodao je da će vjerojatno uslijediti konsultacije o mogućem organiziranju novog sastanka Vijeća ministara Energetske zajednice.

Ranije je najavljeno da bi Vijeće ministara Energetske zajednice danas u Prištini moglo razmatrati zahtjev za novim kaznenim mjerama protiv Bosne i Hercegovine zbog neusvajanja državnog Zakona o regulatoru električne energije i plina, te prijenosu i tržištu električne energije.

Bosna i Hercegovina je duže vrijeme upozoravana da mora djelovati kako bi izbjegla sankcije, a organizirani su brojni sastanci usmjereni na prevladavanje zastoja u donošenju tog državnog zakona.

Na jednom od sastanaka dogovoren je nacrt državnog Zakona o tržištu električne energije i regulatora, koji predviđa i određena minimalna ovlaštenja državne regulatorne vlasti na području gasa, a u tom rješenju su ugrađene sve detaljne primjedbe i zabrinutosti oba entiteta.

Federacija Bosne i Hercegovine zatražila je potom dodatnu potvrdu od Europske komisije o usklađenosti tog zakonskog rješenja sa Trećim energetskim paketom.

U međuvremenu, Vlada Republike Srpske je utvrdila svoj prijedlog Zakona o plinu. Tim zakonom uređuje se način organiziranja i obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru prirodnog plina, nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske u sektoru prirodnog plina, uvjeti za uredno, kvalitetno i sigurnu opskrbu kupaca prirodnim plinom, kao i mnogo toga što je ustvari trebalo biti obuhvaćeno zakonom na nivou države.

Takav razvoj situacije nije ono što su očekivali u Energetskoj zajednici, pa je pooštravanje sankcija za Bosnu i Hercegovinu nešto što je realno očekivati, javlja BHRT.

Eventualno, jedno od prelaznih rješenja moglo bi biti da se Bosni i Hercegovini da još jedan rok do koga bi trebalo da entiteti utvrde zakonsko rješenje koje bi bilo doneseno na razini države, a koje bi istovremeno bilo prihvatljivo u oba bh. entiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close