Pad izvoza

Koga BiH najviše naoružava?

Ovaj pad je bio očekivan, jer većina ovih kompanija u ožujku i travnju prošle godine nije radila.
Gospodarstvo / Industrija | 11. 03. 2021. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvoz namjenske industrije BiH prošle godine iznosio je 198.525.304 KM i manji je za 18,32 posto u odnosu na godinu ranije, a uvoz je iznosio 36.129.568 KM, što je 14,32 posto manje nego 2019, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Tajnica Grupacije namjenske proizvodnje pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Adela Vukotić Terek izjavila je Srni da je izvoz namjenske industrije smanjen prema gotovo svim partnerima, najviše prema Saudijskoj Arabiji, za 50.916.816 KM ili 71 posto, u odnosu na 2019. godinu.

"Pandemija virusa korona utjecala je na pad izvoza, jer je prethodnih godina ova grana gospodarstva konstantno bilježila dvocifrenu stopu rasta", istaknula je Terek.

Dodala je kako je pad bio očekivan, jer većina ovih kompanija u ožujku i travnju prošle godine nije radila.

Prema njenim riječima, utjecaj pandemije na ovu industrijsku granu, za razliku od većine ostalih grana gospodarstva, posebno metalske industrije, nije toliko snažan, iako očekivani godišnji rast u promatranom periodu nije realiziran.

"Smatramo da će ova godina biti mnogo bolja, odnosno da će rast izvoza biti realiziran, jer su svi kapaciteti firmi iz namjenske industrije BiH u punoj snazi", naglasila je Terek.

Navela je kako se od ukupnog izvoza naoružanja i vojne opreme 29 posto odnosi na izvoz u Egipat, 13 posto u SAD, 12 posto u Tursku, 11 posto u Saudijsku Arabiju, šest posto u Srbiju, četiri posto u Češku, tri posto u Švicarsku, po dva posto u Kuvajt, Alžir i Bangladeš, a po jedan posto u Iran, Maroko, Australiju i Njemačku.

Terek je dodala da je namjenska proizvodnja BiH koncentrirana na proizvodnju streljiva, tako da izvoz ove grupe proizvoda iznosi više od 75 posto ili oko 150 milijuna KM, dok se eksploziv s 18 posto i oružje sa šest posto pojavljuju sa znatno manjim učešćem, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close