Uvoz nafte

Kina opalila šamarčinu Americi

Kina najviše nafte kupuje od Rusije (665.000 barela i plaća je u juanima), Saudijske Arabije i Irana. Gdje bi ''azijski tigar'' sada mogao potražiti zamjenu za američke barele, i kako bi Washington mogao reagirati na ovaj prekid petro-izvoza, vrlo je
Gospodarstvo / Industrija | 06. 10. 2018. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi najveći kupac američke nafte, Kina, potpuno je obustavila nabavku sirove nafte iz SAD-a, objavio je Reuters.

Kina je u kolovozu iz Amerike uvozila 334.880 barela nafte, i po tome bila drugi najveći američki kupac nakon Kanade, piše portal SEEbiz.

Prekid kineskog uvoza nafte iz SAD događa se u trenutku zaoštravanja trgovinskog sukoba dvije zemlje. Odluka Pekinga da sada onemogući ulaz američkoj nafti tržištima sliči na „nagli potez”, budući da „crno zlato” do sada nije bilo uvršteno ni na jedan popis robe koju Kina uzvratno carini pri uvozu iz Amerike.

Kina najviše nafte kupuje od Rusije (665.000 barela i plaća je u juanima), Saudijske Arabije i Irana. Gdje bi ''azijski tigar'' sada mogao potražiti zamjenu za američke barele, i kako bi Washington mogao reagirati na ovaj prekid petro-izvoza, vrlo je neizvjesno.

Cijena nafte posljednjih tjedana raste zbog straha na tržištima unatoč jasnim naznakama o rekordnom rastu američkih zaliha, postojanom globalnom ekonomskom rastu i solidnoj potražnji – faktorima koji bi u nekim drugim vremenima utjecali na spuštanje cijene pokretačke sirovine svjetske ekonomije.

U američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs ipak smatraju da uzlazni trend možda neće potrajati.

"Iako trenutno prevladavaju rizici koji podupiru rast cijena, fundamenti nepovezani s Iranom nisu promijenili smjer prema višim cijenama nafte", napisali su njezini analitičari u bilješci klijentima.

"Očekujemo da će fundamenti postupno prevladati do početka 2019. kada će biti aktivirani novi rezervni kapaciteti... što navodi na zaključak da će globalno tržište u konačnici početkom 2019. godine ponovo bilježiti skromni višak", procjenjuju u Goldman Sachsu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jučer objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 84,09 dolara, što znači da je porasla 45 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close