Ideja koja će promijeniti svijet

Kaša od smeđe alge je zamjena za naftu

Financial Times se u svojih "Pedeset ideja koja će promijeniti svijet" bavi najboljom alternativom za fosilna goriva
Gospodarstvo / Industrija | 05. 08. 2018. u 21:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na otoku Catalina kraj Los Angelesa start up MarineBiomass dizajnira robotsku podmornicu koja bi maksimizirala ubiranje smeđih algi. Tijekom dana se žice na kojima raste alga povlače prema površini mora kako bi alge dobile što je više moguće sunčeve energije, a po noći ih se vraća u dubine gdje ima mnogo više nutrijenata. Kada je vrijeme za ubiranje algi samo ih se "povuče" na obližnji brod gdje ih se pretvara u ekvivalent nafte.

Da bi od toga zaista bilo istinske koristi za "pokrivanje" 10 posto energetskih apetita SAD-a trebalo bi zasaditi algi na površini američke savezne države Utah.

U isto se vrijeme znanstvenici trude da alge budu još bogatije energijom. Exxon Mobil i Synthetic Genomics zajedno rade na tome povećaju udio ulja u algama sa 20 posto na 40 posto što bi ih činilo mnogo isplativijima.

"Alge se kao biogorivo spominju od sedamdesetih godina, no nikada istraživanja i mehanizmi pretvorbe nisu bili pretjerano uspješni", kažu iz start upa i napominju kako se čini da je upravo kucnuo čas da se alge počnu ozbiljno razmatrati kao valjana opcija, prenosi Express.hr.

Sve se više i ubrzanije traže izvori energije za rastuću populaciju planeta, ali da to u isto vrijeme bude nešto što neće uništiti planet.

 
"Alge strašno brzo rastu, mnogo, mnogo brže od kopnenog bilja. Imaju više kapaciteta za fotosintezu, i može mnogo brže i bolje unijeti ugljični dioksid, tako da se zaista isplati ulagati trud i znanje u to da se alge pretvore u novu naftu", kaže Michelle Morrison.

Seagas projekt sa sjeveroistoka Velike Britanije istražuje kako alge pretvoriti u biogorivo. Nakon što pokupe alge skladište ih u velikim kanistrima.

Alge imaju slatkasti miris i uz pomoć određenih aparata "žvaču" se u zelenu kašastu masu koja se miješa s ostacima hrane ili drugih biljaka, te se onda testiraju različiti miksevi kako bi se vidjelo koja je najbolja kao gorivo. Izazov, slažu se znanstvenici, nije u tome da se dokaže da su alge budućnost biomasa već da se smisli način kako će se najjuspješnije i najjeftinije uzgajati najveće količine algi.
Kopirati
Drag cursor here to close