Sarajevo

Kako zaštititi domaću proizvodnju i gdje s tržišnim viškovima?!

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizirao je danas u Sarajevu sastanak o zaštiti domaće proizvodnje, s fokusom na pitanje proizvedenih tržišnih viškova.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 12. 2020. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizirao je danas u Sarajevu sastanak o zaštiti domaće proizvodnje, s fokusom na pitanje proizvedenih tržišnih viškova.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, članovi entitetskih udruženja poljoprivrednih proizvođača, te predstavnici mesnih industrija ''Mujanić d.o.o'', ''ZP Komerc d.o.o.'', Karliko d.o.o.'', ''Tulumović d.o.o.'', ''Semić d.o.o.'', ''Šišović d.o.o.'' i ''Suša Komerc''.

Sugovornici su konstatirali da je neophodno ažurirati bazu podataka kako bi se evidentirale točne količine nastalih tržišnih viškova. Budući da je ovo pitanje u nadležnosti entiteta, zaključeno je da udruženja poljoprivrednih proizvođača dostave točne podatke o potencijalnim tržišnim viškovima nadležnim tijelima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Predstavnici mesnih industrija na današnjem sastanku izrazili su spremnost da, na temelju dogovora, tržišnih osnova i validnih podataka nadležnih entitetskih tijela, otkupljuju registrirane viškove domaće primarne proizvodnje.   

''Od ključne je važnosti da zaštitimo domaću proizvodnju, uspostavljajući balans tako da mesoprerađivači otkupe registrirane viškove, koji su se pojavili u primarnoj domaćoj proizvodnji. Uvjeren sam da će, uz solidaran pristup, doći do dogovora između mesoprerađivačkih i kapaciteta primarne domaće proizvodnje'', istaknuo je ministar Košarac.

On je naglasio da je od nadležnih sektora u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražio da izvrše temeljnu analizu međunarodnih ugovora, koje je potpisala BiH.

''Ako dogovor između mesoprerađivača i primarnih proizvođača ne poluči željene efekte, mi ćemo na bazi analize obaveza iz međunarodnih ugovora u narednom periodu eventualno pokretati određene zaštitne mjere, u dogovoru s nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH, poštujući  činjenicu da je poljoprivreda primarna ustavna nadležnost entiteta'', poručio je ministar Košarac.

On je najavio da će u narednih 20 dana biti održan novi sastanak u istom formatu s ciljem analize implementacije dogovorenih aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close