Kvaliteta zraka

Jutros je zrak u Živinicama, Tuzli i Lukavcu nezdrav za stanovništvo

Najzagađeniji su Živinice, Tuzla i Lukavac gdje su Indeksi kvalitete zraka iznosili 192, 171 i 170 i nezdrav je za stanovništvo.
Gospodarstvo / Industrija | 14. 02. 2020. u 08:58 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim glavnog grada Bosne i Hercegovine, gdje je kvaliteta zraka jutros dobra - Indeks kvaliteta zraka iznosio je 46, prema mjerenjima jutros u 7.00 sati kvaliteta zraka je, kao i prethodnih dana loša u većini gradova središnje i sjeveroistočne Bosne.

Najzagađeniji su Živinice, Tuzla i Lukavac gdje su Indeksi kvalitete zraka iznosili 192, 171 i 170 i nezdrav je za stanovništvo. Slična situacija je i u Visokom, Zenici i Ilijašu gdje su izmjereni Indeksi kvalitete zraka iznosili 160, 157 i 156.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zraka iz Eko Akcije upozoravaju da je na području tih gradova moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće skupine trebaju smanjiti bilo kakve vanjske tjelesne aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Zrak je jutros umjereno zagađen na području Goražda i Jajca gdje su izmjereni Indeksi kvalitete zraka iznosili 74 i 62.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Kopirati
Drag cursor here to close