JTI

Podrška uvođenju moratorija na trošarine na cigarete u BiH

Udio crnog tržišta duhana, u odnosu na legalno, kako je rečeno, iznosi visokih 54 posto, i kao takav je uvjerljivo najveći u odnosu na širu regiju.
Gospodarstvo / Industrija | 18. 12. 2018. u 14:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gubici u državnim prihodima Bosne i Hercegovine prouzrokovani kontinuiranim povećanjem trošarina i rastom nelegalne trgovine duhanskih proizvoda, narasli su na više od 500 milijuna KM samo u 2018. godini, odnosno 1,3 milijarde KM u posljednje tri godine, rečeno je danas u Sarajevu tijekom druženja predstavnika kompanije Japan Tobacco International (JTI) sa predstavnicima medija. 

Udio crnog tržišta duhana, u odnosu na legalno, kako je rečeno, iznosi visokih 54 posto, i kao takav je uvjerljivo najveći u odnosu na širu regiju. Prevedeno u kontekst infrastrukturnih projekata, samo u ovoj godini BiH je, kako je ocijenjeno, izgubila porez u vrijednosti 30 kilometara autoputa. 

Osim gubitaka za državni proračun i legalni biznis, potpuno se zanemaruje opasnost koju nekontrolirani proizvodi predstavljaju za zdravlje potrošača. Cjenovno primamljivi ilegalni proizvodi se prodaju širom bh. tržišta, bez ikakve kontrole kvaliteta. 

''Kako bi bio zaustavljen rast crnog tržišta, neophodna je revizija postojeće politike trošarina i izmjena Zakona o trošarinama na duhanske proizvode. JTI pozdravlja odluku Vijeća ministara BiH kojom je usvojen trogodišnji moratorij na daljni rast trošarina na duhanske proizvode. Ova mjera, koju još mora usvojiti bh. parlament, stvorit će neophodnu stabilnost tržišta kao osnov za dalju borbu za povratak potrošača u legalne tokove i rast poreznih prihoda'', rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI  za zapadni Balkan. 

On je naglasio da ovi koraci nisu dovoljni da se postignu željeni rezultati. 

''Pozivamo vlade i ministarstva financija u BiH da nastave i sa sveobuhvatnim akcijama borbe protiv sive ekonomije i ilegalne trgovine, što bi uključilo pojačanu kontrolu nelegalnog prometa u prodavnicama kroz tržišne i poreske inspekcije, kontrole policije na graničnim prelazima, zatim kontrole na prometnim tačkama i pijacama, kao i druge mjere koje će dovesti do značajnog povrata poreskih prihoda - rekao je Pekez. 

Razlog za nagli porast ilegalne trgovine duhanskim proizvodima u BiH, kako se ističe,  su kontinuirana povećanja trošarina neprilagođena kupovnoj moći stanovništva i ekonomskom razvoju zemlje. U BiH je povećana trošarina sa 30 eura u 2010. godini na čak 87 eura na 1.000 cigareta u 2018. godini. 

Minimalno opterećenje trošarina u zemljama članicama EU iznosi 90 eura na 1.000 cigareta. Međutim, prema pravilima Unije to je cilj koji zemlje kandidati za ulazak u EU trebaju postići u roku od četiri godine nakon dana pristupanja EU. 

Vlada Crne Gore, kako kaže Pekez,  je ovoga ljeta pristupila smanjenju trošarina na duhanske proizvode u cilju sprečavanja daljnjeg pada poreznih prihoda te osiguranja njihove stabilnosti. Ovoj iznimnoj odluci prethodili su alarmantni rezultati prethodnih uzastopnih povećanja trošarina. 

''Duhanska industrija je jedan od najvećih poreznih obveznika u regiji zapadnog Balkana i njen doprinos iznosi 2,6 milijardi eura. Erozijom legalnog duhanskog tržišta u BiH su ugroženi državni prihodi od trošarina na duhanske proizvode. Oni predstavljaju značajan udio i doprinos u ukupnim prihodima u BiH, od čak 6 posto'',  istaknuto je ovom prilikom.

Kopirati
Drag cursor here to close