'Ignorantski odnos'

Još jedna urgencija Hrvatskoj u vezi s Trgovskom gorom

Golić kaže da su zatražili odgovore je li Hrvatska krenula u izradu studije uticaja na životnu sredinu.
Gospodarstvo / Industrija | 16. 04. 2019. u 14:25 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić potvrdila je danas da je to ministarstvo uputilo drugu urgenciju, u kojoj se izražava protivljenje namjerama Hrvatske da na Trgovskoj gori izgradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada. 

Golić kaže da su zatražili odgovore je li Hrvatska krenula u izradu studije uticaja na životnu sredinu. 

Podsjetila je da su i BiH i Hrvatska usvojile i ratificirale Espo konvenciju, koja podrazumijeva da pogođene zemlje moraju biti aktivno uključene u kompletan proces. 

Golić je istaknula da Hrvatska i dalje ima ignorantski odnos prema zahtjevima iz RS, odnosno BiH u vezi s tim velikim ekološkim problemom. 

''Takav ignorantski odnos Hrvatske je nezapamćen'', rekla je ona. 

Nakon što je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio dopis najvišim dužnosnicima Hrvatske, kako je rekla, očekuje da Hrvatska konačno reaguje na primjedbe iz BiH i odustane od te lokacije, u općini Dvor, u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom. 

Golić je ovo dodala odgovarajući na pitanje potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Senada Bratića, koji je na sjednici Narodne skupštine RS-a istaknuo da bi odlaganjem otpada na Trgovoskoj gori bilo ugroženo stanovništvo u Novom Gradu/Bosanskom Novom i druge općine u slivu rijeke Une.

Kopirati
Drag cursor here to close