Obustava proizvodnje

Jedina hrvatska rafinerija privremeno obustavila proizvodnju

Gorivo će se snabdijevati iz Ininih vlastitih zaliha te po potrebi s mediteranskog tržišta.
Gospodarstvo / Industrija | 29. 10. 2021. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inina Rafinerija nafte 'Rijeka' započela je proces obustave proizvodnje, objavljeno je na web stranici nacionalne naftne kompanije, piše Novi list. Iz Ine ističu kako će obustava proizvodnje biti privremena te da za vrijeme obustave neće biti poteškoća s opskrbom gorivima.

Ina je već prije najavila da će zbog vladine odluke o ograničavanju cijena naftnih derivata svoja premium goriva prodavati samo do isteka postojećih zaliha, zbog "značajnog negativnog utjecaja na poslovanje kompanije".

Ina navodi da će proces privremene obustave rada rafinerije započeti zbog zamjene katalizatora, bez navođenja koliko će proces trajati.

Radovi do siječnja

''Rafinerija nafte Rijeka će od 28. studenog 2021. godine započeti proces planirane privremene obustave rada kako bi se izvršila aktivnost promjene katalizatora. Također, privremena obustava će se iskoristiti za izvođenje radova na novim pogonima te prilagodbu postojećih postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka. Ina je osigurala opskrbu tržišta svim vrstama goriva za vrijeme obustave'', stoji u objavi.

Na pitanje do kad će trajati prekid proizvodnje naftnih derivata u jedinoj preostaloj hrvatskoj rafineriji, raspolaže li Ina dovoljnim zalihama goriva za normalnu opskrbu tržišta za vrijeme trajanja prekida ili će gorivo morati uvoziti te hoće li eventualni uvoz utjecati na formiranje cijene goriva u maloprodaji po isteku Vladine Uredbe o utvrđivanju najviše maloprodajne cijene derivata, iz Ine odgovaraju kako će remont biti završen u siječnju ili veljači iduće godine, te da neće biti poremećaja u opskrbi maloprodajne mreže.

''Kao što smo napomenuli, opskrba tržišta svim vrstama goriva je osigurana za cijelo razdoblje obustave rada, a gorivo će se snabdijevati iz Ininih vlastitih zaliha te po potrebi s mediteranskog tržišta. Eventualni uvoz neće utjecati na cijene goriva nakon isteka Vladine Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata'', odgovaraju iz Ine.

Varijabilne trošarine

Inače, Ininu odluku o prodaji premium goriva samo do isteka zaliha slijedio je i Tifon, u vlasništvu mađarskog MOL-a.

Iz Vlade je već najavljeno da je po isteku trajanja Uredbe, ukoliko ne dođe do stabilizacije cijena na tržištu, moguće i uvođenje varijabilnih trošarina na gorivo. Stručnjaci upozoravaju da će pritom i dalje na snazi morati ostati ograničenje cijena trgovcima, jer bi se u protivnom moglo dogoditi da trgovci i dalje dižu cijene i svoje marže, piše Novi list.

Kopirati
Drag cursor here to close