Pitanje termoelektrana

Izetbegović: Dva termobloka riješit će problem zagađenja zraka u Tuzli

Veleposlanica Bo informirala je Izetbegovića da je kineska strana završila sve potrebne procedure za Blok 7 u Tuzli,
Gospodarstvo / Industrija | 02. 11. 2017. u 19:05 Bljesak.info
Kopirati
PR / Veleposlanica Chen Bo i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je danas veleposlanicu Narodne Republike Kine Chen Bo.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razgovarano je o suradnji dviju prijateljskih zemalja, a posebna pažnja posvećena je projektima izgradnje Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla i izgradnji Termoelektrane Banovići.

Veleposlanica Bo informirala je Izetbegovića da je kineska strana završila sve potrebne procedure za Blok 7 u Tuzli, te da je potrebno da to urade i Vlada i Parlament Federacije BiH, kako bi kamen-temeljac bio položen krajem studenog.

Izetbegović je istaknuo da će se uraditi sve što je neophodno kako bi i bh. strana na vrijeme okončala procedure, naglašavajući da ovi projekti, osim ekonomskog, imaju i veliki ekološki značaj, jer će se njihovom realizacijom u značajnoj mjeri smanjiti zagađenje zraka u Tuzli.

Izetbegović je pozdravio i skoro potpisivanje sporazuma o međusobnom ukidanju viza građanima BiH i Kine, što će svakako pospješiti razvoj turizma.

U tom kontekstu, sugovornici su značajnim ocijenili i konferenciju o turizmu koja će se održati u Sarajevu od 23. do 25. studenoga, u okviru inicijative "16+1".

Istovremeno, sugovornici su ocijenili da su odnosi BiH i Kine u uzlaznoj putanji, posebno u ekonomskoj sferi, te da ima još mnogo prostora za napredak, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati