Klinovac

Ispod siromašnog srpskog sela krije se ogromno bogatstvo

Litijska žila u Srbiji, ako se vađenje pokaže profitabilno, dovoljno je velika da pomogne Europi konkurirati razvoju Azije...
Gospodarstvo / Industrija | 01. 09. 2019. u 18:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ispod siromašnog srpskog sela Klinovac vjerojatno se krije ogromno bogatstvo'', piše Bloomberg navodeći kako je veća potražnja za njime pokrenuta kada su tvrtke počele tražiti način da smanje uporabu fosilnih goriva.

Bloomberg procjenjuje da će potražnja za litijskim baterijama u sljedećih 11 godina porasti čak osam puta, prenosi Poslovni dnevnik dodajući kako je procjena da Srbija ima najveća ležišta litija u Europi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije pola godine je to nazvao "jednom od najvećih nada za Srbiju" te je pozvao kompanije da ubrzaju pripreme za pokretanje proizvodnje.

Litijska žila u Srbiji, ako se vađenje pokaže profitabilno, dovoljno je velika da pomogne Europi konkurirati razvoju Azije, posebice Kine.

Rio Tinto, jedna od najvećih svjetskih rudarskih kompanija, te australski istraživač Jadar Lithium istražuju koliko se litija nalazi u Srbiji.

Optimistične vladine procjene i preliminarno istraživanje pokazuje da bi u Srbiji moglo biti i do 200 milijuna tona, dok američki Geološki institut (USGS) smatra da su potvrđene rezerve od milijun tona, što znači da Srbija ima jedan od najbogatijih izvora litija u Europi, navodi Poslovni dnevnik.

Kopirati
Drag cursor here to close