Strateški interes za FBiH

Institucije SAD u BiH podržavaju projekt plinovoda Južna interkonekcija

Vlada Federacije BiH je za projekt BH-Gasa Južna interkonekcija BiH – Hrvatska pravcem Zagvozd – Posušje – Novi Travnik – Travnik sa odvojkom za Mostar donijela zaključak o njegovom strateškom interesu za Federaciju BiH
Gospodarstvo / Industrija | 02. 02. 2018. u 14:42 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kompaniji BH-Gas danas je održan sastanak predstavnika Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, USAID-a, EBRD-a i BH-Gasa u vezi sudjelovanja ovih institucija u realizaciji strateškog projekta izgradnje plinovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska.

Vlada Federacije BiH je za projekt BH-Gasa Južna interkonekcija BiH – Hrvatska pravcem Zagvozd – Posušje – Novi Travnik – Travnik sa odvojkom za Mostar donijela zaključak o njegovom strateškom interesu za Federaciju BiH, te zadužila resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas da intenziviraju aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Nakon što je za projekt Južne interkonekcije Europska komisija odobrila grant sredstva u okviru ConnecTA pretpristupnog fonda, u zadnjoj je fazi izrada sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA).

''Na današnjem sastanku potvrđena je podrška ovom projektu od Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i USAID-a koji su spremni financirati izradu slijedećeg nivoa tehničke dokumentacije, odnosno studije izvodljivosti, idejnog projekta i studije uticaja na okolinu i društvo. Za tu namjenu već su osigurana grant sredstva, te pokrenute aktivnosti na pripremi dokumentacije'', stoji u priopćenju.

Kako dodaju iz BH-Gasa, veoma je važno istaknuti podršku projektu od Vlade Federacije BiH, te usku suradnju BH-Gasa sa EBRD-om koji je u fazi izrade tehničke dokumentacije kroz fondove EU i USAID tehničke pomoći također snažno podržao projekat, te izrazio spremnost da u konačnici kroz kreditni aranžman sudjeluje u financiranju izgradnje projekta plinovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska.  
Tijekom sastanka predstavnici USAID-a i EBRD-a su istakli svoju privrženost realizaciji ovog strateškog projekta čiji značaj se ne ogleda samo u gasifikaciji novih područja unutar BiH, nego shvaćaju značaj ovog projekta prvenstveno radi osiguranja sigurnosti opskrbe prirodnim plinom postojećih potrošača u Federaciji BiH i BiH koja bi se postigla kroz diversifikaciju izvora i pravaca opskrbe prirodnim plinom. Projekt Južne interkonekcije je u direktnoj vezi sa projektom izgradnje terminala na Krku i IAP projektom.

USAID i EBRD su osim podrške ovom projektu istaknuli važnost očuvanja i stabilizacije tržišta prirodnog plina u Bosni i Hercegovini i stvaranja zakonskog okvira u BiH, te je u tom smislu razgovarano o tehničkoj pomoći USAID-a na transponiranju Trećeg energetskog paketa u punom obujmu, priopćeno je iz BH-Gasa.

Kopirati
Drag cursor here to close