HV

Hrvatski vojnik u potpunosti je opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH) potpisani su ugovori o nabavci vojne opreme s 38 hrvatskih tvrtki vrijedni 453 milijuna kuna (61,2 milijuna eura.
Gospodarstvo / Industrija | 18. 02. 2020. u 08:42 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH) potpisani su ugovori o nabavci vojne opreme s 38 hrvatskih tvrtki vrijedni 453 milijuna kuna (61,2 milijuna eura.

Ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević istaknuo je kako MORH već četvrtu godinu zaredom nema nijedan klasificiran predmet javne nabave, što je ocijenio napretkom u transparentnosti ovog sustava.

"Ovi ugovori predstavljaju značajan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju kako Ministarstvo obrane nije samo potrošač, već i generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda", kazao je ministar Krstičević.

Naglasio je kako potpisivanjem ugovora MORH hrvatskim tvrtkama pruža sigurnost i pomaže u planiranju godišnje proizvodnje.

"Hrvatski vojnik u potpunosti je opremljen hrvatskim naoružanjem i opremom", istaknuo je Krstičević.

Hrvatski vojnici i vojnikinje u međunarodnim mirovnim misijama NATO-a uspješno promoviraju hrvatsku obrambenu industriju, rekao je, te posebno naglasio kako se hrvatska jurišna puška tvrtke HS Produkt smatra najboljim naoružanjem u svoj kategoriji, a najavio je s ovom tvrtkom realizaciju projekta puškostrojnice za hrvatsku kopnenu vojsku.

Ministar je najavio i održavanje međunarodne konferencije u suradnji s Europskom obrambenom agencijom u Zagrebu na temu novih mogućnosti i prilika za jačanje europske obrambene industrije na kojem će sudjelovati visoki predstavnici EU i stranih tvrtki iz područja vojne industrije, kao i održavanje 6. međunarodnog sajma vojne opreme i naoružanja koji će se sljedeće godine održati u Splitu.

Među potpisanim ugovorima najznačajniji su: aneks ugovora o gradnji obalnih ophodnih brodova s tvrtkom Brodosplit, ugovor o održavanju raketnih topovnjača s tvrtkama NPC grupa i MA-RA, zatim ugovor o generalnoj reviziji tenkova M-84 i zamjeni radio-uređaja na njima s tvrtkom Đuro Đaković, ugovori o isporuci raznih vrsta naoružanja s tvrtkom HS Produkt, o isporuci borbenih zaštitnih kaciga i zaštitnih maski s filterom s tvrtkom Šestan-Busch, ugovor o nabavi obuće s tvrtkom Borovo, itd.

Plan javne nabave MORH-a za ovu godinu iznosi 2,2 milijarde kuna (297 milijuna eura) i povećan je za 1,3 milijarde kuna (175 milijuna eura) od početka mandata ove vlade, istaknuto je u MORH-u.

Nabava vojne opreme od domaćih proizvođača ove je godine povećana za 140 milijuna kuna (18,9 milijuna eura).

Kopirati
Drag cursor here to close