Korekcija cijena

Hoće li se mijenjati cijena goriva u BiH?

''Kod nas je na sceni toliko šarenilo kada je riječ o cijenama da se ne zna više ni tko je poskupio, a tko nije'', smatra Bošković
Gospodarstvo / Industrija | 27. 01. 2019. u 18:41 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milenko Bošković iz Udruge prometnika naftnih prerađevina FBiH kazao je za Avaz da je teško prognozirati koliko bi poskupljenje goriva moglo biti, ali je siguran da će doći do promjene cijena.

''U Hrvatskoj je gorivo poskupjelo i prije nego što je cijena nafte porasla na svjetskom tržištu. U FBiH i dalje imamo zaokruživanje cijena na pet feninga. Kada bi to bilo ukinuto, cijene bi sigurno bile niže. Ipak, realno je da će doći do poskupljenja. Kod nas je na sceni toliko šarenilo kada je riječ o cijenama da se ne zna više ni tko je poskupio, a tko nije'', smatra Bošković te dodaje da Udruga nema ingerenciju za formiranje cijena.

S druge pak strane, agencija Anadolija je u subotu objavila da su cijene nafte na međunarodnim tržištima pale  ispod 61 dolara kao rezultat zabrinutosti za svjetsku ekonomiju u kontekstu kinesko-američkih trgovinskih pregovora kao i rasta američkih zaliha.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 23 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, i sada iznosi 60,86 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po cijeni od 53,06 dolara.

Proteklih dana na tržištima je postojao strah da bi opskrba nafte iz Venezuele mogla biti smanjena nakon što su Sjedinjene Američke Države nagovijestile da bi mogle uvesti sankcije na venecuelski izvoz nafte.

Ipak, svjetska tržišta nafte i dalje su dobro opskrbljena, zahvaljujući dobrim dijelom i porastu američke proizvodnje.

Stručnjaci smatraju da bi rekordna američka proizvodnja vjerojatno nadoknadila kratkoročni poremećaj opskrbe iz Venezuele zbog mogućih američkih sankcija.

Kopirati
Drag cursor here to close