Strah od propasti

Hoće li Aluminij preživjeti?

Strah od propasti nekadašnjeg mostarskog giganta
Gospodarstvo / Industrija | 23. 09. 2018. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hoće li mostarski Aluminij financijski preživjeti ovaj mjesec, te hoće li doći do zastoja u radu ove kompanije, pitaju se i radnici i uprava nekadašnjeg mostarskog giganta, koji je prije rata zapošljavalo nekoliko tisuća radnika. Godinama trpi velike gubitke, a sada mu prijeti gašenje, jer trenutno duguje blizu 350 milijuna KM.

U pogonima mostarskog Aluminija radi se po ustaljenoj praksi - no pitanje je do kada. Nekad glavni izvoznik u Bosni i Hercegovini danas je na granici propadanja. Nakon što se ovo poduzeće našlo u financijskih problema, oko 900 radnika Aluminija strepi za svoja radna mjesta. Razlog problema je cijena električne energije, te skok cijene glinice i petrol-koksa.

"Početkom godine cijena struje je bila 36 eura MWh, da bi danas bila 77 eura. To je nemoguće ispoštovati. Pored cijene električne energije, poskupila je glinica 100 posto, zatim koks, sve su dakle ulazne sirovine poskupile, Aluminiju se cijena nimalo nije digla", kaže za N1 BiH Samir Anić, predsjednik Udruge malih dioničara.

Da je stanje u kompaniji alarmantno potvrđuje Dražen Pandža koji je na fuknkciju vršitelja dužnosti direktora stigao nakon što je Nadzorni odbor Aluminija u lipnju ove godini smijenio bivšeg direktora Marija Gadžića. Zbog trgovinskih ratova svjetskih sila došlo je do poremećaja na burzama od kojih Aluminij ovisi, te je kompanija došla u situaciju koju bez pomoći Vlade Federacije BiH neće preživjeti.

"To nije izolirani problem Aluminija, to je problem svih proizvođača koji se nalaze u svijetu. Svi se susrećemo s istim problemima, i oni isto govore ukoliko se ovi poremećaji nastave u narednim mjecima da planiraju ili smanjivanje proizvodnje ili čak gašenje proizvodnje. Ipak je riječ o poduzećima koji posluju puno bolje od nas i kad su oni u takvim problemima možete da mislite kako je nama", pojašnjava Dražen Pandža, v.d. direktora Aluminija.

Za ukupna dugovanja Aluminija, mali dioničari i sindikat optužili su bivše uprave za izvlačenje novca iz kompanije preko nepovoljnih ugovora. Radnici su početkom juna bili u štrajku, zbog neuplaćivanja doprinosa i loših uvjeta. A kako su u Sindikatu izračunali oko 40.000 ljudi , uključujući firme kooperante i njihove uposlenike te obitelji ovisi o o Aluminiju. Njegovo gašenje ili zastoj u radu imalo bi, kažu, dramatične posljedice na cijelu državu.

"Tu je 900 samo zaposlenih, sa svojim obiteljima. Gdje su još oni koji su naslonjeni na nas, naši kooperanti, poslovni partneri, znači to bi bio jedan totalni krah", ističe Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata Aluminija.

Stručnjaci kažu, nade za spas ima.

"U ovoj situaciji za BiH je najizglednije rješenje da se obrati Trimetu Njemačkom i da se pokuša političkim putem ishoditi njihova zainteresiranost. U određenim okolnostima oni bi mogli pristati uz aktivnu participaciju Vlade FBiH, jer će oni sigurno tražiti određene predradnje da se urade. Jesmo li mi spremni za to veliko je pitanje, više nismo nego što jesmo", smatra Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar.

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije rečeno nam je da je poduzeto niz aktivnosti u cilju rješavanja postojećih problema. Podsjećaju, da je Vlada FBIH iz sredstava posebnog fonda
Razvojne banke u 2018. godini Aluminiju dodijelila iznos od 2.187.423,48 KM za uplatu doprinosa za PIO/MIO. Kako navode pokrenute su aktivnosti , kako bi se ispunili uvjeti predviđeni kreditnim aranžmanom kod Razvojne banke kojim bi se osigurala uvjetno odobrena kreditna sredstva u iznosu od četiri milijuna KM.

Vlada Federacije BiH i mali dioničari imaju po 44 posto udjela u vlasništvu Aluminija, a Hrvatska 12 posto. Iz Aluminija su i ranije tražili od federalne Vlade restruktuiranje firme i reguliranje cijene struje, koja je za njih jedna od ključnih sirovina. Stoga traže hitnu reakciju vlasti jer strepe od propasti nekadašnjeg giganta.

Kopirati
Drag cursor here to close