Šarović s ministrima

'Hitno ukinuti prištinske takse'

Šarović se sastao sa ministricom poljoprivrede i hrane Njemačke Juliom Klöckner i komesarom Europske komisije Vytenisom Andriukaitisom...
Gospodarstvo / Industrija | 21. 01. 2019. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uvođenjem carinskih barijera od Prištine na robu iz BiH i Srbije nije narušena samo trgovina, nego i stabilnost regije, jer ovakvi nesmotreni politički potezi prištinskih vlasti vode u dezintegracijske procese i nazadovanje u cjelini'', naglašeno je na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa ministrima nadležnim za poljoprivredu i trgovinu zemalja jugoistočne Europe, održanom danas u Berlinu. 

Šarović se sastao sa ministricom poljoprivrede i hrane Njemačke Juliom Klöckner i komesarom Europske komisije Vytenisom Andriukaitisom gdje je naglašeno da jednostrano uvedene prepreke u međusobnoj trgovini zemalja CEFTA Sporazuma moraju odmah biti stavljene van snage, kako se u pitanje ne bi doveo postignuti napredak, integracija i razvoj regije jugoistočne Europe. 

Ministar Šarović je ovom prilikom istaknuo da je slobodna i fer trgovina suštinsko pitanje za regiju i da ovo pitanje za sve zemlje zapadnog Balkana predstavlja mnogo više od ekonomskog pitanja. 

''Uklanjanjem barijera u trgovini te promocijom saradnje i jačanja veza među zemljama zapadnog Balkana promovira se i ubrzava ekonomski rast i razvoj društva u cjelini i taj proces nema alternativu'', istaknuo je Šarović. 

Iako postoje naznake da vlast u Prištini već razmatra mogućnost da izađe u susret zahtjevima koji su upućene sa raznih strana, dužnosnici Europske komisije i Njemačke su suglasni da rješenje za prevazilaženje ovakvih dezintegracijskih procesa neće moći biti ostvarivo bez jakog i konkretnog uključivanja Europske komisije, uključujući i Saveznu Republiku Njemačku kao jednu od najznačajnijih članica Europske unije.  

Šarović je informirao sugovornike da je, i pored unilateralno uvedenih trgovinskih barijera, Bosna i Hercegovina održala stalnu komunikaciju  sa vlastima u Prištini, te je najavio skori susret i bilateralne razgovore dvije strane u cilju ukidanju uvedenih mjera, priopćeno  je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close