A rade za 500 KM

Hercegovke šiju ženske kapute koji će se u Parizu prodavati za 200 eura

Trenutno rade probnu proizvodnju teške ženske konfekcije koja će biti plasirana na tržište Pariza. Plan je za poznati francuski brend Caroll do kraja rujna sašiti 20.000 kaputa.
Gospodarstvo / Industrija | 24. 06. 2018. u 22:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom lipnja u Trebinju je otvoren proizvodni pogon fabrike “Trebinjka” u kojoj se šiju ženski kaputi za tržište Francuske. Fabrika trenutno zapošljava 80 radnika, a plan je do kraja mjeseca zaposliti njih 100, u četiri proizvodne linije.

Nakon što su ostale bez posle, bivše radnice "Novotexa", tvornice koja je prije deset godina ugašena, sada su ponovo za mašinama, u prostorijama bivšeg poduzeća.

"Isto u ovim prostorijama smo bile i sada ponovo radim ovdje. Baš mi je drago, samo da se još malo uklopim da normu stignem", kaže Milica Rupar, krojačica.

"15 godina sam na birou, mislila sam da se nikad neću zaposliti, puno mi znači nakon toliko godina na birou", dodaje Koveljka Lončar, krojačica.

Trenutno rade probnu proizvodnju teške ženske konfekcije koja će biti plasirana na tržište Pariza. Plan je za poznati francuski brend Caroll do kraja rujna sašiti 20.000 kaputa, piše N1.

Prvi odjevni komadi spremni su za izvoz u Pariz. Tamo će se u buticima prodavati po cijeni od 150–200 eura.

A radnice u ovom poduzeću rade za 500 KM. Probni rad u trajanju od tri mjeseca za one koje dolaze sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS-a financira Grad Trebinje.

"Ovo je teška konfekcija, i samo ona će se raditi. Deset posto ljudi je već upoznato sa radom teške konfekcije, a ostali su šili u tekstilu, ima ih od jedne do 25 godina radnog iskustva i vrlo je lako naučiti te ljude da šiju. 2.000 radnika je ovdje bilo zaposleno prije rata, a sada nažalost samo u čitavom Trebinju. Ne znam ima li 220 radnika u tekstilu", ističe Jovanka Mijanović, šef proizvodnje.

Vlasnika firme, porijeklom iz Srbije, u Trebinje je dovela jeftina i kvalificirana radna snaga, ali i prazni pogoni bivšeg "Novotexa".

"Trebinje je poznati centar tekstila u nekom periodu ‘90. godina gdje je radilo oko tisuću ljudi, tako da mi je to bio znak gdje mogu da nastavim sa proizvodnjom započetom u Aranđelovcu. U vrlo kratkom periodu sam od mjesec dana otvorio fimu koja se zove “Trebinjka”. Podrška Grada bila je prisutna u startu gdje smo u jednom danu usuglasili sve stavove i to je jako brzo bilo riješeno", otkriva Nebojša Preković, vlasnik poduzeća “Trebinjka”.

U poduzeću je instalirana nova oprema i materijal, a uskoro se očekuje i instalisrnje sistema za paru. Do kraja lipnja plan je zaposliti ukupno 100 radnika, ali i otvoriti butik sa proizvodima koji se šiju u novootvorenom pogonu.

Kopirati
Drag cursor here to close