65 požara

Hercegbosanske šume: Štete od požara procijenjene na 6 milijuna maraka

Gospodarstvo / Industrija | 07. 09. 2017. u 15:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Hercegbosanske županije, u razdoblju od 15. srpnja do 31. kolovoza, registrirano je ukupno 65 požara, a visina štete nastale u tom razdoblju procjenjuje se na oko 6 milijuna maraka, priopćeno je iz ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres.

Štete se odnose na izgubljenu produktivnost šumskog zemljišta, vrijednost izgubljenog drvnog fonda i općekorisnih funkcija šuma.

Procjenjuje se kako je ukupno 24.600 hektara bilo zahvaćeno požarima, od toga je oko 80 posto minsko-sumnjiva površina što je gašenje požara činilo gotovo nemogućim. Usporedbe radi, na ovolikoj površini se može izgraditi 30.560 velikih nogometnih igrališta.

Procijenjeni troškovi ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres u ovom razdoblju su oko 2.000.000,00 maraka.

"Ovo su direktni troškovi koji su nastali zbog gašenja požara, a odnose se na logistiku, angažiranje mehanizacije i angažiranje ljudstva. U prosjeku je, dnevno, na požarištu bilo angažirano 250 djelatnika ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres. U tijeku je izračun sanacije i revitalizacije opožarenih površina.

Iz razloga angažiranja djelatnika i mehanizacije ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres, nije ostvarena planirana količina sječe i otpreme drvnih sortimenata, radi čega je planirani prihod manji za oko 3.000.000,00 maraka u odnosu na planirano u vremenu trajanja požara", navodi se u priopćenju.

U ŠGD „Hercegbosanske šume” d.o.o.Kupres ističu kako će za 2018. godinu planirati posebna financijska sredstva potrebna za nabavu opreme i edukaciju kadrova za protupožarnu zaštitu.

Također predlažu da županijska, a pogotovo općinske vlasti, osiguraju u svojim proračunima potrebna financijska sredstva za protupožarnu zaštitu te da županijska Uprava za civilnu zaštitu, a pogotovo općinske službe civilne zaštite budu, sukladno pozitivnim zakonskim propisima, predvodnice kako u organizacijskom tako i u operativnom dijelu u ovoj oblasti.

Iz ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres apeliraju na hitno pristupanje izmjenama i dopunama Zakona o šumama Hercegbosanske županije kako bi se dio poslova koje sada obavlja županijska Uprava za šume, stavio u nadležnost ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres.

Kopirati
Drag cursor here to close