Požari sanirani

Hercegbosanske šume: Građani će na vrijeme dobiti drva za ogrjev

Gospodarstvo / Industrija | 08. 09. 2017. u 11:19 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Hercegbosanske županije su u panici, jer još uvijek nisu dobili drva za ogrjev, a plaše da će zbog štete nastale uslijed požara ostati bez ogrjeva.

No direktor ŠGD “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupres, Branko Ivković, za Radio Studio N je rekao kako građani ne trebaju brinuti.
 
''Sječa sortimenata je bila obustavljna jedino u Drvaru, u drugim šumarijama Glamoč i Grahovo se sjeklo gdje nije bilo požara. Sjeklo se u manjem opsegu, srećom kiša je pala i pokasila požare, sada se radi punim kapacitetom. Sječa i isporuka su krenule i odgovorno tvrdim da će oni koji su uplatili za drva našim šumarijama dobiti drva na vrijeme. A imat će i dovoljno vremena da ih iscjepaju i pripreme prije zime'', rekao je Ivković.

Ovom prilikom Ivković je pozvao javnost i ljude da se odgovorno ponašaju prema šumama, jer šuma nije privarno vlasništvo, ona je zajednička za sve.

''Pazite i kada se loži vatra, ako se loži važno je da se poduzmu sve mjere da se vatra ne raširi. To je jedina budućnost života i kvalitete života'', kazao je Ivković.

Podsjetimo, na području Hercegbosanske županije, u razdoblju od 15. srpnja do 31. kolovoza, registrirano je ukupno 65 požara, a visina štete nastale u tom razdoblju procjenjuje se na oko 6 milijuna maraka, priopćeno je ranije iz ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres.

Štete se odnose na izgubljenu produktivnost šumskog zemljišta, vrijednost izgubljenog drvnog fonda i općekorisnih funkcija šuma.

Procjenjuje se kako je ukupno 24.600 hektara bilo zahvaćeno požarima, od toga je oko 80 posto minsko-sumnjiva površina što je gašenje požara činilo gotovo nemogućim. Usporedbe radi, na ovolikoj površini se može izgraditi 30.560 velikih nogometnih igrališta.

Procijenjeni troškovi ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres u ovom razdoblju su oko 2.000.000,00 maraka.

Više pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close