Inicijativa

Grad Banja Luka protiv gradnje elektrane na Vrbasu

Ukazao da se Skupština grada već jednom, odnosno 2005. godine, usprotivila sličnim planovima, kada je, također, dano negativno mišljenje za izgradnju novih hidroelektrana na Vrbasu.
Gospodarstvo / Industrija | 16. 11. 2018. u 14:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Banja Luka odbacio je u petak inicijativu za izgradnju hidroelektrane ''Krupa'' na rijeci Vrbas, jer taj projekt nije imao studiju utjecaja na životnu sredinu. 

Banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić je, nakon sastanka sa predstavnicima 36 nevladinih organizacija, okupljenih u ''Koaliciji za Vrbas'', precizirao da je Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS-a vraćena inicijativa za izgradnju hidroelektrane od 14,4 megawata snage, na području Krupe na Vrbasu, koju su u aprilu ove godine podnijele ''Hidroleketrane na Vrbasu'', poduzeće iz sastava ''Elektroprivrede RS-a''. 

''Iako je to zakonska obaveza, u inicijativi, kojom je traženo mišljenje Grada Banje Luke, nije bilo procjene utjecaja na životnu sredinu i Gradska uprava zbog toga ne može dati pozitivno mišljenje. Pored toga, nije ispunjen još jedan preduvjet – da se za područje kanjona Vrbasa uradi poseban prostorni plan, iako je i to zakonska obaveza pošto se radi o zaštićenom području'', rekao je Radojičić. 

Istaknuo je da je nevladin sektor, okupljen u ''Koaliciji za Vrbas'', upozorio da pitanje utjecaja na životnu sredinu, kvalitete vode i zraka, uopće nije obrađen u inicijativi o kojoj se izjašnjava Grad Banja Luka. 

Ukazao da se Skupština grada već jednom, odnosno 2005. godine, usprotivila sličnim planovima, kada je, također, dano negativno mišljenje za izgradnju novih hidroelektrana na Vrbasu. 

Nataša Crnković, predstavnica ''Koalicije za Vrbas'', pozdravila je odluku o odbacivanju inicijative i izrazila očekivanje da će vlasti na nivou Republike Srpske prihvatiti ''jasan signal Gradske uprave''. 

''Očekujemo da sada obustave proceduru oko izgradnje hidroelektrana na Vrbasu. Mi smo vrlo jasnog stava da ne postoji mogućnost za izgradnju novih hidroelektrana na Vrbasu, jer su one štetne po prirodu i ljude, ekonomski nisu isplative i s više aspekata ugrožavaju kvalitetu života. Što se nas tiče, ovdje ne postoji nikakav prostor za kompromis, a u slučaju da republičke institucije budu insistirale na ovom projektu, ostavljamo mogućnost da se građani Banje Luke o tome izjasne putem referenduma'', kazala je ona. 

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS je 16. travnja od Grada Banje Luke zatražilo mišljenje o zahtjevu za dodjelu koncesije putem pregovaračkog postupka za izgradnju hidroelektrane ''Krupa'' na Vrbasu, u obuhvatu elektroenergetskog kompleksa HE ''Bočac'', koja je planirana na području Krupe na Vrbasu, naselja u sastavu grada Banje Luke.

Kopirati
Drag cursor here to close