Djelomični dogovor

Gospodarstvenici u FBiH plaćat će samo pet posto skuplju struju

Iz Udruženja poslodavaca FBiH ranije su istaknuli kako ne vide opravdan razlog za povećanjem cijene električne energije.
Gospodarstvo / Industrija | 24. 01. 2019. u 13:09 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povećanje cijena električne energije za poslovne subjekte je, prema najavama, trebalo iznositi i do 30 posto, a iz Udruženja poslodavaca FBiH upozorili su premijera i Vladu FBiH da bi povećanje cijene industrijske struje do 30 posto dovelo i do značajnih povećanja cijena proizvoda koji su na tržištu što bi u konačnici bio udar na džep građana BiH, priopćeno je iz kompanije Bingo.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH ranije su istaknuli kako ne vide opravdan razlog za povećanjem cijene električne energije.

Ovim povodom u srijedu je u Direkcija kompanije Bingo u Tuzli održan sastanak poslodavaca i predstavnika Elektroprivrede BiH na kojem je dogovoreno da se ipak neće ići sa poskupljenjem električne energije za poslovne subjekte u FBiH do 30 posto već da će to povećanje iznositi do 5 posto što ne bi trebalo predstavljati veliki udar za poslovne subjekte u FBiH, stoji u priopćeno kompanije.

Foto: PR / Sastanak Udruženja poslodavaca FBiH, siječanj 2019.

Predsjednik Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona Ramiz Karić je u izjavi za medije kazao kako bi najavljeno povećanje električne energije do 30 posto imalo negativne konotacije za gospodarstvo u BiH.

''Poslodavci crpe maksimalno sve resurse kako bi povećali plaće radnicima i tako zadržali radnu snagu koja masovno odlazi u zemlje EU. Najavljeno povećanje industrijske struje do 30 posto bukvalno bi doveo u pitanje opstanak na tržištu mnogih gospodarstvenika'', rekao je Karić.

Povećanje cijena električne energije do pet posto ne bi trebalo imati utjecaja na povećanje cijena proizvoda na tržištu, smatra Mensur Alić, predsjednik Skupštine poslodavaca Grada Tuzla i vlasnik kompanije Menporm.

''Vlada FBiH osjetila je veliki bunt poslodavaca na vijest o mogućem povećanju električne energije do 30 posto tako da su spustili taj postotak poskupljenja na, evo da kažem prihvatljivih, do pet posto. Taj postotak kao patrioti ove države treba da prihvatimo, a istovremeno i pronađemo način za neke nove uštede kako građani BiH ne bi to osjetili na poskupljenju proizvoda i usluga. Ovo je dokaz da se sve može dogovoriti kada postoji dobra volja'', tvrdi Alić.

Direktor Elektroprivrede BiH, Bajazit Jašarević je kazao da na povećanju cijena električne energije nije inzistirala Elektroprivreda. Prema njegovim riječima, na burzi došlo je do povećanja cijena od preko 27 posto.

''Zajedno sa Vladom FBiH pokušavamo i čini se da smo uspjeli da to povećanje bude do pet posto'', kazao je Jašarević. U sljedećem razdoblju poslovni subjekti u FBiH potpisat će nove ugovore po kojima će plaćati električnu energiju po novoj tarifi uz dogovoreno povećanje do pet posto, priopćeno je iz kompanije Bingo.

Kopirati
Drag cursor here to close