Đonlagić

Godišnji sastanak EBRD-a: Nova prilika za bh. ekonomiju

Osim privlačenja stranih investitora, za BiH je važno i formiranje partnerstava između domaćih i stranih investitora, u kojem važnu ulogu ima njena geografska pozicija.
Gospodarstvo / Industrija | 17. 04. 2019. u 14:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Dženan Đonlagić smatra da Godišnji sastanak Europske banke za obnovu i razvoj, koji će 7., 8. i 9. svibnja ove godine biti održan u Sarajevu, za ekonomiju Bosne i Hercegovine predstavlja veliku priliku. 

Osim privlačenja stranih investitora, za BiH je važno i formiranje partnerstava između domaćih i stranih investitora, u kojem važnu ulogu ima njena geografska pozicija. 

''Potrebno je pozvati strane investitore iz proizvodnog sektora da izvrše tzv. transfer tehnologija, odnosno outsourcing industrija u BiH. Drugim riječima, to znači da u određenim industrijama, kao što je autoindustrija, jedan dio proizvodnih pogona bude doseljen u BiH i da se tu instaliraju proizvodni pogoni. BiH sigurno ima potencijal za takvo nešto, jer ima odličnu geografsku lokaciju'', navodi Đonlagić. 

Atraktivna lokacija naše države za strane investitore rezultat je više faktora, kao što su blizina glavnih europskih gradova i tržišta Bliskog Istoka, četiri međunarodna aerodroma (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla), dvije riječne luke i dvije međunarodne morske luke, kao i razvijena cestovna i željeznička mreža. 

Našoj državi, procjenjuje Đonlagić, nedostaje i tzv. „greenfield“ investicija, odnosno investicija koje grade potencijalne proizvodne pogone od samog početka. 

''To su investicije u poslovne, industrijske zone u BiH, a već postoje pozitivni primjeri gradova koji to mogu iskoristiti kao što su Teslić, Žepče, Gračanica, Tešanj, Gradačac i Goražde. Stranim investitorima treba poslati poruku da dio svojih proizvodnih pogona prenesu u već postojeće poslovne zone BiH. To je ono što treba domaćoj ekonomiji, a s obzirom na povoljne uvjete za strane investitore, to je sigurno nešto što se mora iskoristiti na višem nivou'', stiče Đonlagić. 

Povoljni uvjeti za strane investitore emitiraju se kroz povoljnu poresku klimu i niske stope oporezivanja. Važno je istaknuti i da BiH ima jednu od najmanjih stopa oporezivanja u Europi. 

Istovremeno, činjenica da jedna ovako značajna međunarodna financijska institucija, kaže Đonlagić, organizira međunarodnu konferenciju, u poslovnom svijetu se može shvatiti i kao pozitivan signal ili poziv potencijalnim investitorima da ulože novčana sredstva i da ulože kapital u ekonomiju Bosne i Hercegovine. 

''Važno je naglasiti određene prednosti koje ekonomija BiH ima sa aspekta potencijalnih investitora, a to je, u ovom trenutku, prije svega kvalitetno radno sposobno stanovništvo u pojedinim sektorima. Radi se o visokokvalificiranoj radnoj snazi koja može napraviti dvostruki pozitivni učinak za domaću ekonomiju ostankom i privređivanjem u BiH. 

Sektor informacionih tehnologija (IT), bez dileme, pruža takve mogućnosti. To je jedan veoma potentan sektor koji domaća ekonomija mora iskoristiti tako da se taj intelektualni kapital koji posjeduje multiplicira u domaćoj ekonomiji. To znači da dohodak koji oni ostvaruju u domaćoj ekonomiji bude potrošen ovdje'',  ističe Đonlagić. 

Važno je, ističe Đonlagić, investirati i u kvalitetnu putnu infrastrukturu. U tom kontekstu ističe i nužnost finalizacije Koridora 5-C. 

''Koridor 5-C predstavlja autoput europskog značaja, koji će povezati potencijalne investitore iz srednje i istočne Europe sa BiH. To, dakako, može biti kroz sektor autoindustrije i metalski sektor'', navodi Đonlagić. 

Prisjećanja radi, 7., 8. i 9. svibnja ove godine, BiH će biti država domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednja dva desetljeća, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a. 

Procjenjuje se da će našu državu tim povodom posjetiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih dužnosnika (guverneri EBRD-a, ministri financija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.

Kopirati
Drag cursor here to close