Samo prirodno

Vlakovi na vodik: Francuska pokreće 'zelenu' revoluciju

Vlakovi na vodik će opremljeni su gorivnim ćelijama koje proizvode električnu energiju iz vodika i kisika.
Gospodarstvo / Industrija | 30. 08. 2019. u 09:46 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska se priključuje 'zelenoj' revoluciji na željeznici kupnjom 15 vlakova na vodik, koji ne proizvode emisije ugljičnog dioksida a trebali bi zamijeniti postojeće dizelske modele, najavio je čelnik francuskog državnog željezničkog prijevoznika SNCF.

Vlakovi na vodik će opremljeni su gorivnim ćelijama koje proizvode električnu energiju iz vodika i kisika.

Njemačka je prva zemlja koja je uvela tu tehnologiju prije godinu dana, stavivši u promet dva vlaka francuskog proizvođača TGV-a Alastom, na pruzi dužine 100 kilometara.

"Nadamo se da ćemo za nekoliko tjedana potpisati narudžbu za proizvodnju 15 vlakova na vodik", rekao je izvršni direktor SNCF-a Guillaume Pepy dodajući da bi vlakovi trebali biti u funkciji za "otprilike dvije godine".

Dosad je Francuska imala problema s dobivanjem čistog vodika, s time da se 95 posto vodika dobivalo iz prirodnog plina. Alstom je predložio prilagodbu modela koji se koristi u Njemačkoj, pa će vlakovi SNCF-a umjesto čistog vodika koristiti kombinaciju električne energije i vodika.

Pepy navodi kako je cilj SNCF-a "da kroz 15 godina na francuskim željeznicama ne ostane nijedan dizelski vlak".

Francuske željeznice do 2021. godine također planiraju zamijeniti neke dizelske modele s novim dizelsko-električnim hibridnim vlakovima na sjeveroistoku, zapadu i jugu zemlje, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close