Nakon američke prijetnje sankcijama

Europske naftne kompanije u strahu smanjenog uvoza nafte iz Irana

Europske kompanije navode da su danas kupovale iransku naftu. Iran proizvodi oko četiri posto svjetske nafte i izvozi u Europu oko 450 tisuća barela dnevno, pokazuju podaci o tankerskom prometu.
Gospodarstvo / Industrija | 11. 05. 2018. u 18:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europske naftne kompanije ne isključuju mogućnost smanjenja uvoza nafte iz Irana nakon američke prijetnje novim sankcijama, pri čemu neke među njima napominju da bi glavna prepreka trgovini moglo biti bankovno financiranje.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak da se Sjedinjene Države povlače iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, najavljujući nove američke sankcije Teheranu koje bi trebale smanjiti iranski izvoz nafte.

Europske kompanije navode da su danas kupovale iransku naftu. Iran proizvodi oko četiri posto svjetske nafte i izvozi u Europu oko 450 tisuća barela dnevno, pokazuju podaci o tankerskom prometu.

"Trenutno nema nikakvih promjena u našim trgovinskim aktivnostima", kazala je za Reuters glasnogovornica španjolske naftne kompanije Cepsa Marta Llorente.

"Striktno poštujemo međunarodne i propise i regulativu Europske unije i do zadnjeg ćemo slovca poštovati sva trgovinska ograničenja koja bi mogla proizići iz mogućih međunarodnih sankcija i embarga", dodala je Llorente.

U talijanskom ENI-ju, također kupcu iranske nafte, navode da na temelju ugovora koji istječe krajem godine kupuju dva milijuna barela iranske nafte mjesečno, dodajući da bi eventualne nove sankcije de facto stupile na snagu tek za šest mjeseci.

Američke sankcije predviđaju rok od 180 dana u kojem kupci moraju 'postupno prestati" s kupnjom nafte, što znači da se smanjenje opskrbe neće odmah osjetiti i da kompanije ne moraju žuriti s potragom za alternativnim izvorima opskrbe.

Najveća grčka rafinerija Hellenic prva je nakon završetka prethodnog ciklusa sankcija počela kupovati naftu od Državne iranske naftne kompanije (NIOC) a sada signalizira oprez. "Pomno pratimo događaje nakon odluke američkog kabineta... i u skladu s time prilagodit ćemo naše pozicije i naše komercijalne aranžmane", poručili su iz Hellenica.

"U svakom slučaju, vodit ćemo računa o tome da poštujemo primjenjivi međunarodni regulatorni okvir i, s obzirom na našu fleksibilnost i široku lepezu izvora opskrbe sirovom naftom, ne očekujemo značajniji utjecaj na naše poslovanje", poručuju iz Hellenica.

Iran većinu izvoza - oko 1,8 milijuna barela dnevno - plasira u Aziju.

Izvori u globalnim kompanijama za trgovinu naftom predviđaju pak da će se iranski izvoz trenutno smanjiti zbog problema s bankama, poput dobivanja kredita za financiranje trgovine.

Izvor u kompaniji koja kupuje i preprodaje iransku naftu kazao je za Reuters kako se nadaju da će moći nastaviti s kupovinama bar u šestomjesečnom razdoblju "postupnog izlaska" iz poslova s Iranom, prije no što nove sankcije stupe na snagu.

"Čini se da će se poslovanje nastaviti po starom u idućih šest mjeseci", kazao je izvor koji nije želio biti imenovan.

"Ključnu ulogu odigrat će banke. Ako nas zaustave, možda ćemo morati prekinuti kupnju", dodao je.

Trgovac u drugoj kompaniji kazao je kako očekuje da će banke biti veliki problem za trgovinu iranskom naftom a treći procijenio da će se obujam trgovanja smanjiti čak i u slučaju izuzeća u režimu sankcija.

"Reklo bi se da bi izuzeća bila razumno rješenje", napomenuo je treći izvor. "No, morate smanjiti obujam trgovanja u prijelaznom razdoblju od 180 dana kako biste osigurali povoljan tretman u raspravi o izuzećima. Ne možete u tom razdoblju jednostavno zadržati dosadašnji obujam trgovanja i potom računati na izuzeće", pojašnjava.

Kopirati
Drag cursor here to close