Najviše kršimo zakon

Europska energetska zajednica priprema novi predmet protiv BiH

''Nama ne treba Europa uvoditi bilo kakve sankcije jer sankcije donose i provode nad građanima BiH naši političari'', smatra Denis Žiško iz centra za ekologiju i energiju.
Gospodarstvo / Industrija | 24. 11. 2019. u 11:51 Bljesak.info
Priprema se novi predmet protiv BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska energetska zajednica priprema još jedan postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog neispunjavanja obaveza preuzetih Sporazumom sa ovom institucijom. U posljednjem izvještaju Europske energetske zajednice za Zapadni Balkan naša zemlja najviše je kršila zakon u pogledu zaštite okoliša i državne pomoći.

Novi predmet protiv BiH u oblasti električne energije priprema se jer, kako su istaknuli, još nije završen proces kojim bi bila odvojena distribucija električne energije od proizvodnje i ponude. Novi postupak, osim štete po imidž države, kao posljedicu mogao bi imati i uskraćivanje sredstava iz fondova Europske unije.

''Naše izvještaje Europska unija uvijek kopira u svojim izvještajima o napretku o unaprjeđenju članstva tako da nepoštovanje obaveza iz ugovora o osnivanju Energetske zajednice ima izravan učinak na približavanje Europskoj uniji”, kaže tajnik Tajništva energetske zajednice Janez Kopač, javlja BHRT.

Bosna i Hercegovina uporno demonstrira neuspjeh da ispuni Treći, pa čak i Drugi energetski paket, poručuju iz Energetske zajednice. Najbolje ocijenjena oblast je energetska statistika, iako od nje, poručuju iz ove institucije, građani nemaju koristi.

''Nama ne treba Europa uvoditi bilo kakve sankcije jer sankcije donose i provode nad građanima BiH naši političari'', smatra Denis Žiško iz centra za ekologiju i energiju.

U izvještaju je energetska učinkovitost ocijenjena relativno dobro, a prolaznu ocjenu dobila je i upotreba obnovljivih izvora energije. U oblasti plina i naftnih rezervi nisu napravljeni pomaci, dok i u oblasti energetske regulative zaostajemo za zemljama regije.

''Kritike su ovog puta došle i zbog Bloka 7 u Tuzli, ali to je zamjenski blok i to nije dovoljno objašnjeno na Energetskoj zajednici. Ulaskom u pogon ovog bloka izlazi 500 megavata, dakle, mi smanjujemo emisiju CO2 sa zamjenskim blokom'', objašnjava predsjednik “CIGRA”-e Edhem Bičakčić.

Među zemljama regije Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina je najviše – u devet slučajeva – kršila zakon o pitanju zaštite okoliša. Poslije Bosne i Hercegovine su Srbija i Ukrajina, sa po pet slučajeva kršenja zakona u ovoj oblasti, piše BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close