Izvoz smrti!

Eu licemjerje: Sve, sve .. ali novac prije svega!

Zemlje EU nisu uspele da postignu suglasnost o embargu na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji. Ta zemlja je već dugo jedna od zaraćenih strana u Jemenu, a ubojstvo novinara Jamala Khashoggia navelo je u njemačku vladu da suspendira izvoz naoružanja.
Gospodarstvo / Industrija | 25. 02. 2019. u 19:01 Izvor teksta: Euractiv.de

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Zemlje EU nisu uspele da postignu suglasnost o embargu na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji

Iako Europska unija ima zajednička pravila o prodaji oružja trećim zemljama, pojedine članice se prilikom prodaje svog oružja daleko manje ustežu od drugih, piše Euroactiv.

Ni u slučaju planiranog embarga na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji zemlje EU nisu postupale na isti način. Stručnjaci zato zahtijevaju da pravila Unije o izvozu oružja budu mnogo više obavezujuća.

Borbeni avioni, tenkovi, ratni brodovi, podmornice - europska obrambena industrija godišnje u treće zemlje izveze oružje vrijedno milijarde eura. Zemlje EU u osnovi imaju jedinstvena pravila o tome kada je izvoz dozvoljen, a kada nije. Pravila se, međutim, od zemlje do zemlje različito tumače, što je pokazao i primjer Saudijske Arabije.

To važi i za Njemačku i Francusku, koje trenutno surađuju na nekoliko velikih obrambenih projekata. Stručnjaci smatraju da su problemi unaprijed programirani.

Od 2008. godine postoji "zajednička direktiva" EU o izvozu naoružanja. U osam točaka utvrđeni su kriteriji na osnovu kojih mogu biti uskraćene izvozne dozvole. Riječ je na primjer o izvozu u konfliktna i ratna područja, o slučajevima kada zemlja kupac krši ljudska prava, ili kada postoji rizik reizvoza u krizna područja.

Zemlje Unije u jesen 2018. godine ipak nisu uspele da postignu suglasnost o embargu na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji. Ta zemlja je već dugo jedna od zaraćenih strana u Jemenu, a ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggia navelo je u listopadu njemačku vladu da suspendira izvoz naoružanja.

Macron: Isporuka oružja "nema nikakve veze sa Khashoggijem''

Zemlje poput Francuske i Velike Britanije to nisu učinile. Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je zahtjev da se prekine izvoz oružja u Saudijsku Arabiju "čistom demagogijom" i ocijenio da isporuka oružja "nema nikakve veze sa gospodinom Khashoggijem", prenijela je agencija AFP.

 "Zajedničke direktive su vrlo jasne. Imam problem da vidim kako je moguće tumačiti ih tako da se i u ovom trenutku oružje izvozi u Saudijsku Arabiju", ocijenio je Marcel Dickow iz berlinske Fondacije znanosti i politika (SWP).

Elisabeth Braw iz londonskog RUSI instituta za obrambene i sigurnosne studije smatra da u EU u vezi s tim pitanjem postoje "potpuno različite kulture".

"Njemačka je tradicionalno veoma restriktivna kada je riječ o izvozu. Francuska to vidi potpuno drugačije. Njena vlada je uvijek veoma aktivno podržavala industriju naoružanja u izvoznim poslovima", rekla je Braw.

Njemački embargo na prodaju oružja Rijadu izazvao je negodovanje i u Velikoj Britaniji. Njemački list Der Spiegel prenio je dio pisma šefa britanske diplomacije Jeremy Hunta, u kojem je on izrazio "duboku zabrinutost" zbog postupka Njemačke, pošto bi mogao da odloži isporuku aviona Eurofighter i drugih sustava Saudijskoj Arabiji. To oružje sadrži i njemačke komponente koje su obuhvaćene suspenzijom izvoza.

Sudjelovanje Britanaca u budućim obrambenim projektima neizvjesno je zbog Brexita. Preostale zemlje EU, međutim, intenzivno rade na tome da svoje industrije naoružanja ojačaju kroz milijarde vrijedan obrambeni fond EU i da ugovore zajedničke velike europske projekte.

Jačanje industrije naoružanja

Tako Njemačka i Francuska planiraju da zajedno grade borbeni avion nove generacije FCAS i novi tip tenka. Sa još nekoliko zemalja planirana je i proizvodnja europske bespilotne letjelice.

Pitanje kontrole izvoza može kod takvih projekata da se ispostavi kao "ogroman problem", upozorava Braw. I Dickow polazi od toga da bi u toj oblasti ubuduće moglo da bude pojačanih tenzija, zbog čega smatra da bi eksportna regulativa EU trebalo da ima "veću obavezujuću snagu".

Je li to moguće postići ostaje pitanje. Zajednički obrambeni projekti i nesuglasice oko uvođenja sankcija Saudijskoj Arabiji pokazuju da u obrambenoj industriji nema mnogo mjesta za principijelnost.

Njemačka i Francuska su, makar i bilateralno, postigle dogovor o tješnjem usuglašavanju i jedinstvenim procedurama. Ali Berlin i Pariz odnedavno nisu više usamljeni u svom projektu borbenog aviona, pošto im se pridružila i Španjolska.

A španjolski premijer Pedro Sanchez upozorio je u listopadu 2018. da bi uvođenje sankcija Saudijskoj Arabiji ugrozilo veliki broj radnih mjesta. U raspravi oko isporuke pet ratnih brodova vrijednih 1,8 milijardi eura Rijadu. Sanchez je rekao da je, usprkos "užasnom ubojstvu Khashoggia", dužan da "štiti  interese Španjolske i strateška radna mjesta".

Kopirati
Drag cursor here to close