Kaznene mjere

Stižu nam nove sankcije

Osim dodatnih sankcija, prema radnom materijalu, izvjesno je i da BiH budu produžene sankcije koje su već ranije izrečene.
Gospodarstvo / Industrija | 26. 11. 2018. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Energetska zajednica bi na ministarskom sastanku u Skopju u četvrtak mogla uvesti nove sankcije BiH zbog kršenja obveza prema ovoj organizaciji, objavile su Nezavisne novine.

Naime, u radnom materijalu, koji je podijeljen zemljama članicama Energetske zajednice u pripremi sastanka, navedeno je da su mjere protiv BiH moguće zbog nekoliko različitih neispunjenih obveza.

Plin i okoliš

Najteže sankcije mogu se očekivati zbog neispunjavanja obveza iz Trećeg energetskog paketa, koje se, u najvećoj mjeri, odnose na neispunjene obveze u vezi s plinskom politikom u BiH.

Osim dodatnih sankcija, prema radnom materijalu, izvjesno je i da BiH budu produžene sankcije koje su već ranije izrečene. Protiv BiH moguće su i još dvije dodatne kaznene mjere, i to jedna zbog neimplementiranja Direktive EU o zaštiti okoline, kao i zbog neusvajanja regulatornog okvira koji se odnosi na transevropsku energetsku infrastrukturu.

U Energetskoj zajednici nisu mogli reći koje mjere bi mogle biti usvojene protiv BiH.

''Odluka je na ministrima hoće li biti usvojene nove sankcije. O kojim točno mjerama bi se moglo raditi, zasad ne možemo govoriti jer one još nisu objavljene'', rekla je za Nezavisne Barbora Pojner, glasnogovornica Tajništva Energetske zajednice.

Ništa službeno

Ni Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, još ne zna o kojim mjerama bi se moglo raditi.

''O prijedlogu mjera službeno još nemamo ništa. Osim nas, tu su mjere i za Srbiju i još neke zemlje. Znamo da je pitanje sankcija na dnevnom redu, a mi ćemo se boriti da se ne uvedu nove sankcije. Vodimo intenzivnu komunikaciju s Tajništvom Energetske zajednice i zemljama članicama'', rekao je Šarović Nezavisnim.

U dokumentima, koje je banjalučkim novinama proslijedilo Tajništvo, govori se samo o tome da je uvođenje novih mjera protiv BiH izvjesno.

''Uzimajući u obzir da nije ostvaren napredak u usvajanju usklađene plinske legislative kako bi bili ispravljeni prekršaji s prethodnih ministarskih sastanaka, očekuje se da će ministarsko vijeće produžiti i već postojeće sankcije'', stoji u dokumentima. Pojašnjenja radi, rečeno je da su uz produženje postojećih mjera izvjesne i dodatne sankcije.

Projekti

Inače, na sastanak u Skopju pozvani su ministri iz devet zemalja, koje osim zemalja jugoistočne i istočne Europe i Kosova uključuju i predstavnika EU.

Također, očekuje se da će biti odobrena konačna lista projekata u oblasti električne, plinske i naftne infrastrukture, a moći će aplicirati najmanje dvije zemlje koje nisu članice EU po projektu ili jedne zemlje koja nije članica EU, ali uz uvjet da je bar jedna ugovorna strana članica EU. Također, da bi projekt bio odobren, potrebno je da bude na prioritetnoj listi EU.

Očekuje se i da budu usvojene smjernice za uvećanje postotka učešća obnovljivih izvora energije u ukupnom energetskom miksu.

Podsjećanja radi, Energetska zajednica formirana je s ciljem da se energetske politike zemalja Europe koje nisu članice EU usklade s europskim direktivama, smjernicama i politikama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close